Élen az angol

Magyarországon 1998 óta gyorsan nő az idegen nyelvet beszélők aránya: hét éve a népesség 18 százaléka ismert a magyaron kívül más nyelvet is, idénre ez a szám 35 százalékra emelkedett - közölte a Tárki Társadalomkutató Intézet.

Hazai élet2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Élen az angol

Továbbra is az angol nyelvet szeretik és beszélik a legtöbben, a magát idegen nyelven beszélőnek tudó megkérdezettek fele ezen a nyelven ért, ír, olvas, beszél. A második helyet természetesen a német foglalja el 35-45 százalékkal, míg az oroszul, franciául és olaszul tudók összesített aránya 4-14 százalék között van.
Kiugróan magas a más nyelven olvasók aránya a fiatalok és az iskolázottabbak között: a 25 év alattiak háromnegyede, a 26-35 év közöttiek csaknem fele gondolja úgy, hogy olvas valamilyen idegen nyelven. Az érettségizettek háromnegyede, a diplomások 97 százaléka vallja ugyanezt.
Ugyanakkor a diplomások hiába olvasnak idegen nyelven nagyon sokan, egy részük azt állítja magáról, hogy  nem beszél az adott nyelven. Ez vélhetően azért van, mert a valódi nyelvtudás birtokában lévők pontosabban érzik korlátaikat, hiányosságaikat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek