Fegyver volt az uzsorásnál

Pár hónappal ezelőtt már beszámoltunk róla, hogy - hála a jól szervezett rendőri erőknek - több megyére kiterjedő lakásmaffia-hálózatot lepleztek le Debrecenben. A tavaly novemberi, rajtaütésszerű házkutatás során tizenhét gyanúsított került a rendőrség látószögébe, köztük több ügyvéd.

Hazai életBalogh Mária2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Fegyver volt az uzsorásnál

A bűnelkövetők tevékenysége, akik engedély nélküli pénzkölcsön-folyósításra szakosodtak, öt-hat évre nyúlik vissza. A banda tagjai, a kárvallottak szorult anyagi helyzetét kihasználva, eddig több száz embert károsítottak meg. A képlet nagyon egyszerű: a jóhiszemű kölcsönigénylők mindenkor egy kecsegtető újsághirdetésre jelentkeztek a megadott mobiltelefonszámon. A figyelemfelkeltő szövegben ez állt: "Hitel gyorsan, könnyen, kezes nélkül. Jövedelem sem szükséges!"
A csábítás nagy volt, ezért pénzszűkében lévő emberek kapva kaptak a kedvezőnek látszó lehetőségen. Többségük néhány százezer vagy éppen pár millió forintos hitelt vett fel, százszázalékos kamatra. Szerződéskötéskor pedig minden esetben a kölcsönigénylő lakását kellett fedezetként felajánlani, úgy, hogy a földhivatalnál az ingatlan a hitelező nevére került. A rászedettek közül sokan veszítették el otthonukat az elmúlt években, mert képtelenek voltak visszafizetni a tetemes kamattal növelt hitelt.
Pár nappal ezelőtt újabb hat személyt, köztük két ügyvédet állítottak elő a cívisváros kapitányságán. Az újabb házkutatások során tárgyi bizonyítékokat, okiratokat, adásvételi szerződéseket is lefoglaltak Debrecenben és Nádudvaron. A tavaly ősszel felgöngyölített események és a most eljárás alá vont személyek között egyértelmű a kapcsolat. A napokban gyanúsítottként előállított egyik ügyvédnek például az volt a feladata, hogy precízen elkészítse és megszerkessze a kölcsönszerződéseket, s a paragrafusok csomagolásában megnyerje a gyanútlan ügyfeleket. A jogtudor lakásán egyébként egy engedély nélkül tartott flóbertfegyvert is találtak, ezért lőfegyverrel való visszaélés miatt is felelősségre vonták.
A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek. A büntető törvénykönyv a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, amilyen például az uzsorakamatra adott pénzkölcsön, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek