Megtört a lány gyilkosa

Megtalálták a rendőrök a napokban azt a feltételezett gyilkost, aki két és fél éve brutálisan megölt egy fiatal boltoslányt Nyíregyházán. A részletekről Márton Árpád, a Szabolcs megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője számolt be.

Hazai életBalogh Géza2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Megtört a lány gyilkosa

A Virág utcai gyilkosság mélyen felkavarta a várost, hiszen a szóban forgó kisbolt pár lépésre található a forgalmas Debreceni úttól, ahol percenként nyolc-tíz autó is elhalad, mégsem látott senki semmit. Vásárlók találtak a vérbe fagyott a lányra 2003. január 13-án este. Már nem élt. Testét összevissza szurkálta, nyakát elvágta a tettes. Kezdetben úgy tűnt, nagyon hamar bilincs kattanhat a kezén. A nyíregyházi rendőrök a gyilkosság után egykettőre a helyszínen voltak, s a nyomok feltérképezése mellett a számba vehető tanúk kikérdezése is azonnal megkezdődött. A gyilkos még egy pár száz méteres sugarú körben tartózkodhatott, így a nyomozók joggal remélték, hogy találnak olyan embert, aki frissiben látott valami gyanúsat, valami használhatót. Igen ám, de akkor este a városban hóvihar tombolt. A hó nyomban betakart minden külső nyomot, a járókelők pedig leszegett fejjel, felhajtott gallérral siettek a dolguk után. A gyors elfogás máskülönben talán nagyon is megalapozott reménye napról napra fogyott.
Hátráltatta a nyomozók munkáját az is, hogy többen önként jelentkeztek, azt állítva, ők az elkövetők. Néhányuk szavában kezdettől fogva kételkedtek a nyomozók, ám tételesen ellenőrizni kellett állításaikat. Az idő pedig telt, a nyomok halványultak. A vizsgálat több szálon is haladt. Szóba került a szerelemféltés, a bosszú, de az is, hogy a gyilkos mintegy referenciamunkaként követte el borzalmas tettét, így akart bekerülni bizonyos bűnözői körökbe.
A kezdeti biztató nyomok ellenére egy év elteltével megfeneklett a nyomozás. A vizsgálatot fel is függesztették, ám a titkos felderítői munka természetesen tovább folyt. És az idén januárban új adatok kerültek felszínre, a nyomozók ismét teljes erővel vették kézbe az ügyet. Áprilisban képbe került egy, vagyon elleni bűncselekmények miatt börtönben ülő férfi. A sátoraljaújhelyi fegyházban fogva tartott személy kezdetben természetesen tagadott, de a helyszínen megtört. A nyomozóknak bevált rutinos számításuk, hogy bizonyos információkat, amelyeket rajtuk kívül csak a tettes tudhatott, megtartottak maguknak. A helyszín újbóli bejárása során a férfi beismerte a tettét, s a korábbi, önként jelentkező "gyilkosokkal" ellentétben ő valóban olyan részletekről is beszélt, amelyekről csak a valódi tettes tudhatott.
A harmincéves, a Dunántúlról származó, tíz éve Szabolcsban élő férfi elmondta, a huszonöt éves lánnyal szerelmi viszonyt folytatott, miközben egy másik nővel élt. Egyébként olyan körökben mozgott, ahol alkalmanként drogot is fogyasztottak. Aznap este ilyen állapotban kereste fel a boltban a lányt, hogy tisztázzák a kapcsolatukat. Az üzletben az eladólányon kívül nem volt senki. Szó szót követett, a vita veszekedéssé fajult. A lány ki akarta adni a férfi útját, mire az elővette a kését, és szúrt. Előbb hátba, majd többször mellkason. Végül átvágta a lány torkát. Aztán kivette a kasszában talált pénzt, s elmenekült. Már egészen biztos volt benne, hogy megússza, végül mégiscsak horogra került. Mindazonáltal még további szakértői vizsgálatok várhatók az ügyben, mielőtt sor kerülhetne a vádemelésre.

Ezek is érdekelhetnek