Nem keresik meg a kenyérre valót

Miközben az előállítás költségei folyamatosan emelkednek, a liszt és a kenyér ára stagnál. Ebben az évben már harminc sütöde ajtajára került lakat - nyilatkozta Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára.

Hazai életKovács István2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Nem keresik meg a kenyérre valót

A tavalyi bő búzatermés alacsony árat hozott, és ez ártott a malmoknak. Csak nyomott áron tudták értékesíteni a lisztet is. A napokban jelezték, hogy 10-15 százalékos lisztáremelést kívánnak végrehajtani. Jelenleg a finomliszt ára 44-46 forint kilónként, a kenyérliszt ennél egy-két forinttal olcsóbb. Ez kevesebb, mint tavaly ilyenkor, és időközben az energia jócskán drágult, a sütőipar pedig ezt nem tudta érvényesíteni áraiban. A hírek szerint a mostanság növekvő lisztárak mellett is képtelenség kigazdálkodni a költségeket. Ezért a pékek - az elmúlt évek számos sikertelen kísérlete után - ismét 10-15 százalékos áremeléssel próbálkoznak. A nagy élelmiszer-kereskedő cégek egy törvényhézagot kihasználó vevőcsalogató akciói - helyben sütött kenyerüket, zsemléjüket, kiflijüket a bekerülési költségnél olcsóbban adják - nagy árletörő hatást váltottak ki. Az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényben ugyan rögzítették a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát, de ahol saját sütőüzem van, ott ez nem érvényes. Az üzletlánc sütödéje annyiért árulja a kenyeret, amennyiért akarja. Így gyártható kilencvenforintos kenyér, kilencforintos zsömle.
A másik gond a sütőiparra jellemző alacsony kereset, ami miatt jó szakemberek távoznak a péklapátok mellől. Hétvégi és éjszakai munka mellett itt kilencvenezer forint az átlagfizetés. Úgy lehetne megtartani a munkaerőt, ha nyolc-tíz éven keresztül évente 10-12 százalékos bérfejlesztést hajtanának végre. Ez képtelenségnek tűnik. Sok az elavult pékség, pályázati pénzhez mégsem juthatnak, mert másodlagos feldolgozóknak nincs ilyen lehetőségük. Közben az ÁNTSZ is szorongatja a vállalkozásokat, követeli az uniós normákat. Nem véletlen, hogy tavaly több mint ötven, az idén eddig már harminc pékség zárt be.
Az idei búzaterület valamivel kisebb a tavalyinál, a raktárak viszont tele vannak. Látszik, hogy idén is gond lesz a raktározással, már most meg kellene kezdeni az előkészületeket az új búza fogadására.
A pékszövetség tagjai az augusztus 27-én kezdődő OMÉK után 0,5, 0,75 és 1 kilogrammos súlyban elkezdik gyártani a klasszikus, kovásszal készült, hosszú érésű nemzeti kenyeret, amelynek szavatolják majd a minőségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek