Szőrösszívű fináncok

Az ország határaira szorult települések nincsenek irigylésre méltó helyzetben. Három okból mégis irigyelni lehet őket: a határon túl olcsóbban juthatnak üzemanyaghoz, italhoz, cigarettához. Legalább is a keleti végeken. Most ennek vége.

Hazai életBalogh Géza2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Szőrösszívű fináncok

A fináncok ugyanis felmelegítettek egy negyvenegy (41!) évvel ezelőtti rendeletet, amelynek alapján például Romániából és Ukrajnából csak az hozhat be cigarettát és szeszes italt, aki legalább huszonnégy órát tölt odaát. Az üzemanyag helyzete kicsit más, de akörül is gyülekeznek a fellegek: például ha a mezőn megfognak egy, ukrán vagy román gázolajjal működő traktort, a gazdája súlyos büntetésekre számíthat - mármint ha nem tudja igazolni, hogy a traktorjával külföldön járt. De melyik magyar gazda jár külföldre traktorral? A szesz, a dohány vagy az arany a királyok idején is a kincstár fontos bevételi forrása volt. Ma is az, csak az aranyat kell az olajjal, a benzinnel helyettesíteni. Úgyhogy egy szót sem szólhatunk, ha a kincstár bekeményít.
Csak az a gond, hogy Beregsurány, Csenger vagy mondjuk Biharkeresztes környéke az ország legszegényebb vidékei közé tartozik, ahol a szociális segély mellett megszámlálhatatlanul sok család él abból, hogy a munkanélküli apu vagy anyu reggel felül a biciklire, átmegy Ukrajnába, Romániába, s hoz magával egy karton cigarettát. Kárpátalján két-háromszáz forintot kóstál, nálunk meg ezer-ezerkétszáz az ára. A nyereség jó esetben is alig ezer forint, nem nagy pénz, de sok család ebből fizeti a villanyszámlát vagy ebből veszi meg a gimnazistagyerek Fehérgyarmatig vagy Debrecenig szóló busz- vagy vasúti bérletét. Most ez megszűnik.
Hogy miből veszi majd meg a beregdaróci vagy újlétai szülő a buszbérletet, még senki sem tudja. Mint ahogy azt sem, mi lesz akkor, ha tényleg ki akarják szűrni a román vagy ukrán gázolajjal működő magyarországi traktorokat, kombájnokat és más mezőgazdasági gépeket. Egyes vélemények szerint Záhonytól Battonyáig jó harminc kilométer széles sávban parlagon maradnak majd a földek. Mert nem lesz ember, aki e sovány, tíz aranykoronás földeket a méregdrága magyar gázolajjal megművelje.

Ezek is érdekelhetnek