Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Legjobb esetben is 15-30 nap múlva nyithatja ki kapuit a szentendrei Lidl Áruház, melyet a múlt héten zárattak be a hatóságok. Az áruházlánc szentendrei üzletére a helyi önkormányzat egy, a rutinvizsgálat során előkerült szalmonellagyanús csirkeszállítmány, illetve ennek szabályokat sértő elszállíttatása és egyéb hibák (engedély nélkül beállított hűtő és tárolási szabálytalanságok) miatt tett lakatot.
Az üzletlánc 2004 őszén tört be a hazai kereskedelmi piacra. A 12 üzlettel rajtoló bolthálózat folyamatosan terjeszkedik, és mind több vásárlót vonz alacsony áraival. Olcsóságot úgy tud elérni, hogy - saját termékei mellett - a legkevesebbet kérő beszállítók áruit értékesíti.
Az említett lengyel csirkeszállítmányról kiderült, hogy szalmonellás.
Június elején a szentendrei üzlet székesfehérvári logisztikai központjában a Fejér megyei Egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás hatósági állatorvosai már találtak 729 kilogramm fertőzött élelmiszert, amely nem került kereskedelmi forgalomba.
Szentendrén most ugyanettől a beszállítótól származó, szintén szalmonellagyanús mélyfagyasztott csirkét tároltak. Ezt a tételt az ellenőrző szervek zárolták, a laboratóriumi vizsgálat ideje alatt nem hagyhatta volna el a boltot, a Lidl azonban az egészségügyi szabályokat mellőzve mégis elszállíttatta megsemmisítésre.
A Lidl Magyarország Bt. elismerte, hogy eljárási hibát követett el. Megszüntette kapcsolatát a lengyel beszállítóval, és többi boltjából is viszszavonta a tőle származó árut. Ám ennyivel most nem érheti be, csak akkor nyithat ki újra, ha beszerzi a szükséges szakhatósági és működési engedélyeket. Ez az eljárás ugyanolyan időigényes, mint egy új üzlet nyitásakor.
A bevásárlóközpontnak bizonyítania kell, hogy nem szándékosan tüntette el a fertőzésgyanús szállítmányt, és hogy mind a nyolcvan csirke és 26 kacsa megsemmisült.
Az eset jól mutatja, milyen nagy a létjogosultsága az olcsó tömegcikkek szúrópróbaszerű ellenőrzésének. Talán így több a garancia, hogy nem lőcsölhetnek egészségre ártalmas élelmiszert a gyanútlan vásárlóra.
A nyári hőség egyik átka a szalmonella
A fertőzés lázzal és hasmenéssel jelentkezik. Általában állati eredetű élelmiszer fogyasztása okozza. Leggyakrabban a tojásban és a csirkehúsban bukkan fel a baktérium. A betegség során - mint a hasmenéssel járó betegségek esetében általában - a szervezet folyadékot veszít, amit pótolni kell.
A szalmonella azonosítása eddig többnapos vizsgálatot igényelt, ám újabban kaliforniai tudósok kifejlesztettek egy módszert, mellyel pár óra alatt megkapható az eredmény. (Alapja, hogy ártalmatlan szalmonellatörzsek örökítőanyagát, azaz DNS-ét összehasonlítják a fertőzöttel.) Az új módszert klinikai körülmények között már alkalmazzák.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu