Szentendre Lidl nélkül

Legjobb esetben is 15-30 nap múlva nyithatja ki kapuit a szentendrei Lidl Áruház, melyet a múlt héten zárattak be a hatóságok. Az áruházlánc szentendrei üzletére a helyi önkormányzat egy, a rutinvizsgálat során előkerült szalmonellagyanús csirkeszállítmány, illetve ennek szabályokat sértő elszállíttatása és egyéb hibák (engedély nélkül beállított hűtő és tárolási szabálytalanságok) miatt tett lakatot.

Hazai életLang Anna2005. 07. 15. péntek2005. 07. 15.
Szentendre Lidl nélkül

Az üzletlánc 2004 őszén tört be a hazai kereskedelmi piacra. A 12 üzlettel rajtoló bolthálózat folyamatosan terjeszkedik, és mind több vásárlót vonz alacsony áraival. Olcsóságot úgy tud elérni, hogy - saját termékei mellett - a legkevesebbet kérő beszállítók áruit értékesíti.
Az említett lengyel csirkeszállítmányról kiderült, hogy szalmonellás.
Június elején a szentendrei üzlet székesfehérvári logisztikai központjában a Fejér megyei Egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás hatósági állatorvosai már találtak 729 kilogramm fertőzött élelmiszert, amely nem került kereskedelmi forgalomba.
Szentendrén most ugyanettől a beszállítótól származó, szintén szalmonellagyanús mélyfagyasztott csirkét tároltak. Ezt a tételt az ellenőrző szervek zárolták, a laboratóriumi vizsgálat ideje alatt nem hagyhatta volna el a boltot, a Lidl azonban az egészségügyi szabályokat mellőzve mégis elszállíttatta megsemmisítésre.
A Lidl Magyarország Bt. elismerte, hogy eljárási hibát követett el. Megszüntette kapcsolatát a lengyel beszállítóval, és többi boltjából is viszszavonta a tőle származó árut. Ám ennyivel most nem érheti be, csak akkor nyithat ki újra, ha beszerzi a szükséges szakhatósági és működési engedélyeket. Ez az eljárás ugyanolyan időigényes, mint egy új üzlet nyitásakor.
A bevásárlóközpontnak bizonyítania kell, hogy nem szándékosan tüntette el a fertőzésgyanús szállítmányt, és hogy mind a nyolcvan csirke és 26 kacsa megsemmisült.
Az eset jól mutatja, milyen nagy a létjogosultsága az olcsó tömegcikkek szúrópróbaszerű ellenőrzésének. Talán így több a garancia, hogy nem lőcsölhetnek egészségre ártalmas élelmiszert a gyanútlan vásárlóra.

A nyári hőség egyik átka a szalmonella
A fertőzés lázzal és hasmenéssel jelentkezik. Általában állati eredetű élelmiszer fogyasztása okozza. Leggyakrabban a tojásban és a csirkehúsban bukkan fel a baktérium. A betegség során - mint a hasmenéssel járó betegségek esetében általában - a szervezet folyadékot veszít, amit pótolni kell.
A szalmonella azonosítása eddig többnapos vizsgálatot igényelt, ám újabban kaliforniai tudósok kifejlesztettek egy módszert, mellyel pár óra alatt megkapható az eredmény. (Alapja, hogy ártalmatlan szalmonellatörzsek örökítőanyagát, azaz DNS-ét összehasonlítják a fertőzöttel.) Az új módszert klinikai körülmények között már alkalmazzák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek