Földpénzt hoz december

Még karácsony előtt számíthatnak a földalapú támogatások első részletére azok a gazdálkodók, akik a szükséges nyomtatványokon pontosan rögzítették területük adatait - tudta meg munkatársunk a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Hazai életBalázs Gusztáv2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Földpénzt hoz december

Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár lapunknak elmondta: az utalások az úgynevezett SAPS-rendszeren keresztül indulnak majd, s a hektáronként mintegy huszonegyezer forintos hazai kifizetési keret nyolcvan százalékát teszik ki. A húsz százalék "tartalékban" marad, vagyis az utólagos ellenőrzések biztonsági fedezete lesz. Ezzel együtt azonban a csaknem 220 ezer regisztrált gazda túlnyomó többsége még az idén hektáronként nagyjából 16-17 ezer forinthoz jut.
A magyar szántóföldi gazdálkodók az idén, illetve jövő februárig az uniós és a hazai forrásokból összességében mintegy negyvenezer forinthoz juthatnak földalapú támogatásként (tehát a saját jogon vagy bérleti szerződéssel művelt területek után járó automatikus járandóság formájában). Az előző szezonhoz képest mintegy hatezer forinttal többhöz.
Tavaly a kifizetéseket nagymértékben nehezítette, hogy a hivatalos ellenőrző rendszer akadozva működött. Emiatt 2005 tavaszán - március 15-éig - demonstrációt is szerveztek az érintett gazdák. Az idén a szakminisztérium illetékesei szerint gördülékenyebben mennek majd a dolgok. Ám az uniós rendszer második éve is hozott kellemetlen meglepetést: mintegy tízezer igénylésbe olyan pontatlanság került, amely ezekben az esetekben bizonyosan leállítja majd a kifizetést.
Értesüléseink szerint az ellenőrzéseken kiszűrt beadványok zöme egyszerű csalás: körülbelül hatezer gazdálkodó például kétszer jelölte meg támogatási alapként ugyanazt a földterületet. Ez különösen azért súlyos fejlemény, mert emiatt - az ügy végleges tisztázásáig - a szomszéd gazdálkodó sem juthat jogos támogatásához. Amelyik gazdálkodóról bebizonyosodik, hogy valóban nem tévedett, hanem csalt, az akár évekre is kizárhatja magát a támogatási rendszerből.
Az mindenesetre biztató, hogy a légi fényképezésen és helyi ellenőrzésen alapuló rendszer bejáródása felgyorsult. Október végére befejeződött az idei évre vonatkozó, tehát jórészt tavaly beadott egységes területalapú támogatási kérelmek formai ellenőrzése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Az esetleges túligénylés miatt valamennyi érintett értesítést kap az MVH-tól, s ezzel a levéllel mielőbb az illetékes falugazdászhoz kell fordulniuk, hogy megbeszéljék az összehangolt, vagyis az azonos blokkban érintettek adategyeztetésének időpontját - állt a hivatal közleményében. Aztán a korrigált adatokat tartalmazó és aláírással ellátott adategyeztető lap továbbítását elintézi a falugazdász, s ha esetleg valamilyen okból erre nincs mód, akkor postán is vissza lehet küldeni a formanyomtatványt legkésőbb november 21-éig az MVH illetékes megyei kirendeltségének címére. Aki a határidőt betartja, még az idén megkapja a földje után járó támogatást, aki viszont nem, az csak jövőre számíthat a pénzére.
Soproni Horváth Lajos, a hivatal szóvivője elmondta azt is: az ellenőrzés során kiderült, hogy a jogosnál többet igénylő gazdák általában a telekkönyvben rögzített terület után kérték a támogatást, holott a támogatás csak a haszonnövényekkel elfoglalt nettó terület után jár. Vagyis mezőgazdasági területet határoló mezsgyéért, fasávért, árokért nem fizet az MVH. Típushiba az is, hogy a művelési ág változását nem jelentették be. A kivágott erdő, gyümölcsös, szőlő helyére vetett támogatott növények után csak akkor vehetik fel a szubvenciót, ha előbb a földhivatalban elintézték a művelési ág változásának bejegyzését.

Ezek is érdekelhetnek