Jönnek a dél-koreaiak

Dunaújvárosban épít új üzemet a dél-koreai Hankook járműabroncs-gyártó, iparágának hetedik legnagyobb cége a világon. Ezzel eldőlt, Magyarország nyerte a koreaiak kegyeiért folytatott csatát a csehekkel, szlovákokkal és lengyelekkel szemben. A 132 milliárd forint értékű zöld mezős beruházás háromezer főnek biztosít munkalehetőséget. Dunaújvárosban az acélipar letelepítése óta nem történt ekkora munkahelyteremtés.

Hazai életO. Horváth György2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Jönnek a dél-koreaiak

A szerződést a Távol-Keleten aláíró Kóka János gazdasági miniszter hazatértekor arról is beszélt, hogy az új gyárban létrejövő minden munkahely még egy munkahelyet hoz létre a hazai kis- és középvállalati szektorban. Az új üzem 2010-ig készül el teljesen, de már 2007-től megkezdi a termelést. Teljes kapacitással évente tízmillió gumiabroncsot gyártanak majd benne. A beruházás mindenben megfelel a környezetvédelmi követelményeknek, sőt azokat messze túlteljesíti. A Levegő munkacsoport ennek ellenére a környezetszennyezés veszélyére hívta fel a napokban a figyelmet. A Michelin és a Bridgestone beruházása után a Hankook jelenlétével Magyarország regionális járműabroncsgyártó nagyhatalommá válik.
Kóka bejelentette azt is, hogy dél-korai tárgyalásai során szó volt egy magyarországi plazmatévégyártó gépsorberuházásról is, amely 2006-2007-ben valósulna meg. Ennek jelentőségét hangsúlyozva megjegyezte, hogy az ázsiai nagybefektetők jelentős felfutást várnak a plazmatévék gyártásában. Japánból az elmúlt két évben 210 milliárd forintnyi tőke áramlott Magyarországra, ami által 2005-2008 között több mint 3500 munkahely létesül.

Ezek is érdekelhetnek