Két dudás egy laborban

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő debreceni Kenézy Kórház és Rendelőintézet diagnosztikai laboratóriumának privatizációja körüli huzavona augusztus elején kezdődött. Akkor, amikor az intézmény főigazgatója, G. Kiss Gyula elállt a közbeszerzési pályázaton nyertes céggel kötött szerződéstől. A laborban jelenleg is a régi cégek dolgoznak, csakhogy velük új közbeszerzés nélkül kötött szerződést a kórház főigazgatója, amiért kilencmillió forintra büntette az intézményt a közbeszerzési döntőbizottság.

Hazai életBalogh Mária2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Két dudás egy laborban

A nem mindennapi botrány tisztázására és a személyi felelősség megállapítására vizsgálóbizottságot hozott létre a kórházat fenntartó megyei önkormányzat. Erre azért is szükség volt, mert a laboratórium több mint százmillió forintos veszteségének enyhítésére kiírt pályázat nyertese nem kezdhette el a tevékenységét, s ezért félmilliárd forintos kártérítési perrel fenyeget. A jelenleg is működő vállalkozás, a régi-új labor pedig abban az esetben állhat elő a száz-kétszázmilliós követelésével, ha mégis át kell adnia a "terepet" a rivális szolgáltatónak, a papíron már egyébként is nyertes cégnek.
Az ügy további pikantériája, hogy a kórház az ajtón kívül rekedt társaság eszközeit bérli, azokkal végzi a vizsgálatokat, és ugyancsak ez a társaság szállítja a megrendelt vegyszereket is.
A Kenézy laboratóriumában egyébként évente kétmillió vizsgálatot végeznek. Háromszázmilliós bevételével szemben viszont több mint 420 millió forint áll a kiadási oldalon. Az új társaság tervei szerint az évi 126 millió forintos hiányt nyolcvanmillióra lehetne csökkenteni.
A főigazgató által a takarékosság jegyében felmondott szerződés arról tanúskodik, hogy egy bizonyos esetszám felett a kórház egyszerűen nem fizet a laboratórium szolgáltatásaiért. A páciensek olvasatában ez annyit jelent, hogy a létszám fölötti betegek zsákutcába kerülnek. Azaz vagy "önként" nem igénylik a vizsgálatot, vagy fizetnek érte. A közgyűlés által az ügy kivizsgálására létrehozott ötfős testület a héten egybehangzóan a főigazgató megbízatásának visszavonása mellett voksolt a rosszul "levezényelt" laborügy miatt. A bizottság álláspontja szerint a privatizáció körüli botrány miatt a kórház menedzsmentjének több tagja is felelős. G. Kiss Gyula főigazgató a vizsgálat idején nem tagadta, tisztában van azzal, hogy akár le is válthatják a Kenézy kórház éléről. G. Kiss álláspontja szerint augusztusban azért kellett megkötnie a szerződést a laboratóriumot korábban is működtető vállalkozással, mert a pályázat nyertese három hét után sem volt kész technikailag a munkára, és a szükséges ÁNTSZ-engedéllyel sem rendelkezett.
A megyei közgyűlés tagjai november 15-i rendkívüli ülésükön 36:1 arányban G. Kiss Gyula leváltása mellett voksoltak, az igazgató megbízatása november 27-én jár le. Ideiglenes utódját a kórház dolgozói közül kell kiválasztani. A menesztett főigazgató helyébe kerülő szakembernek nem lesz könnyű dolga: neki kell lezárnia a kényelmetlen laborügyet, méghozzá a lehető legkisebb anyagi veszteséggel.

Ezek is érdekelhetnek