Bronzheti védd magad

Javában zajlik a karácsony előtti, egyre őrültebb bevásárlási láz. Az ajándékkutató eszeveszett hajszában - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ajánlásával - nem árt néhány jó tanácsot megszívlelnünk.

Hazai élet2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Bronzheti védd magad

Ármustra
Akciók és vásárok csábítanak ilyen tájt az üzletekbe, fennhangon hirdetve, náluk a legolcsóbb a portéka. Valóban nagy különbségek lehetnek az árak között, érdemes tehát "körbeszaglászni" a piacot, komoly összegeket takaríthatunk meg így. A rendkívül kedvezőnek mondott hitelek, a részletre vásárolt termékek esetén térképezzük fel alaposan a feltételeket. A kamat ugyanis csak egy adat a fontos tudnivalók sorában, míg például a kezelési költséget rafináltan nem tüntetik fel nagy betűkkel. Keressük a THM-et, azaz a teljes hiteldíjmutatót, amely százalékban tartalmazza az összes költséget, amivel számolnunk kell. Pontosabb eligazítást ad tehát, mint a "nulla forintos kezdőrészlet" jól csengő szlogenje.

Feszültségben
Az aluljárókban, piacokon árusított elektromos termékekkel (karácsonyfaizzókkal, ablakdíszekkel) csak óvatosan! Egyrészt, mert nincs módunk a kipróbálásra, tehát az esetleges hibát csak otthon vesszük észre; márpedig utólag általában nincs kihez menni reklamálni. Másrészt ezek az áruk sokszor ismeretlen eredetűek és balesetveszélyesek; csak azokban bízhatunk, amelyek csomagolásán azonosítható a gyártó/forgalmazó kiléte és a termék származási helye.

Cserebere
A termékek jótállási jegyét és a vásárláskor kapott bizonylatot őrizzük meg, mert csakis ezekkel érvényesíthetjük később az igényeinket. A kereskedő nem köteles visszavenni vagy kicserélni az árunkat azzal az indokkal, hogy az ajándékba kapott portéka nekünk már megvan vagy nem tetszik. De sok olyan "okos" bolt is akad, amely - hogy megtartsa a hálás vevőket - hajlandó a cserére a vásárlástól számított meghatározott ideig.

Ezek is érdekelhetnek