Vad viszonyok az erdőszélen

"Látott, engedélyezett vad, igazi vadász" - ezek a kulcsszavai annak a múlt hét végi tragikus vadászbaleset kapcsán született, hamarosan a parlament elé kerülő törvénymódosítási javaslatnak, amelyet a jövő év elejére várhatunk. Gráf József agrárminiszter kijelentette: Urbán József szocialista képviselő halála ügyében (saját testvére lőtte mellkason) szigorú vizsgálatot indít, s ennek nyomán születhet meg a már említett vadászatitörvény-módosítás. A belügyminisztériumi szakértők által is előkészítendő rendelkezések - finoman szólva - nem lesznek "papírízűek".

Hazai életBalázs Gusztáv2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Vad viszonyok az erdőszélen

Vadászni - sőt hajtani is - csak az mehet majd, akinek arra valóban érvényes engedélye van. Ez a vadászok kilencven százaléka esetében nem okoz gondot, hiszen minden szükséges dokumentum a birtokukban van. Információink szerint azonban a rendőrség áprilistól minden vadászatot - előzetes "helyi vizsgálat" alapján - akár be is tilthat, ha egyetlenegy nem nyilvántartott fegyverről vagy orvosilag lejárt vadászati engedélyről, netán iratok nélküli terepjáró használatáról értesül.
Az elhunyt képviselő halála kapcsán egyébként különösen azért zúdult fel a vadásztársadalom, mert szerintük ismét a szabályokat betartó, korrekt zöldruhásokat éri majd korlátozás egy szerencsétlen és utólag már megmagyarázhatatlan eset miatt. A szakminiszter által ígért vizsgálat befejezése két héten belül várható. Ezután talán kiderül, hogyan és milyen körülmények között húzta meg a ravaszt az elhunyt politikus bátyja. Beszélnek nagy sérülést okozó (egyébként tiltott), "bereszelt" lőszerekről, fényjelzős fegyverekről is.
A vadászat újraszabályozása egyébként 1995, a vadászati törvény elfogadása óta folyamatosan napirenden van a jogszabályalkotók előtt. A legnagyobb gond változatlanul a vad által okozott kár, és az ahhoz kapcsolódó kártérítési kötelezettség. Ugyanakkor az is sokszor felmerül, hogy a vadásztársadalom egy - rendszeresen reflektorfénybe kerülő - része nem tartja be a szabályokat. Az újraszabályozás azért lehet fontos, hogy a vétkezők kiszorulhassanak az ágazatból.

Ezek is érdekelhetnek