Befőttből komposzt lesz

Több mint kilencvenkét tonna illegális élelmiszert találtak a Csongrád megyei Állat-egészségügyi és Ellenőrzési Állomás munkatársai Öttömösön: egy Pest megyei vállalkozás működtetett itt engedély nélkül élelmiszer-feldolgozó üzemet.

Hazai életTanács Gábor2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Befőttből komposzt lesz

A volt téeszmajorban működő telephelyre csak az önkormányzat által kibocsátott göngyölegtárolási engedély szólt, a lakossági bejelentés alapján tartott ellenőrzés során azonban almát hámozó asszonyokat, befőtteket, savanyúságokat találtak. A telephelyet működtető vállalkozó először azt állította, hogy az élelmiszereket nem helyben készítették, az almát pedig pálinkafőzéshez pucolták. Az ellenőrzési állomás munkatársai kérték, hogy igazolja, honnan származnak a helyszínen talált savanyúságok és befőttek. Az ünnepek után a vállalkozó beismerte, hogy erre nem képes, az élelmiszer helyben készült.
- A vállalkozó már jogkövető magatartást tanúsít - mondta el kérdésünkre Szigeti Sándor főállatorvos. - Jelenleg a legnagyobb gondunk az áru elkobzása, illetve megsemmisítése: az üvegben lévő élelmiszert tartályokba kell átrakni, és ezt a vállalkozó költségén elszállítani oda, ahol majd komposztálják.
A főállatorvostól azt is megtudtuk, hogy a növényi eredetű élelmiszert előállító üzemek tevékenységét is be kell jelenteni. A regisztrált feldolgozókat rendszeresen ellenőrzik, vizsgálják, hogy megfelelnek-e a higiéniai, személyi és technológiai feltételeknek. Hogy az öttömösi üzem esetében a tisztaságra panasz volt, az még hagyján, de például a személyzet a szomszéd tűzoltószertárba járt vécére, és a tartósításért felelős berendezések sem voltak éppen a kor technikai színvonalán.

Ezek is érdekelhetnek