Benzint üdülési csekkért

- Képzeld, már a múlt héten megkaptam az üdülési csekket - lelkendezett ismerősöm a minap. Nagy szüksége ugyan nem volt rá, mert még tavalyról is maradt beváltatlan, időközben meghosszabbított bonja. A karácsonyi költekezés után azonban jókor jött neki, hogy benzint is vehet február közepétől a csekktömbönként tízezer forint értékű utalvánnyal.

Hazai életPintér Csilla2006. 01. 27. péntek2006. 01. 27.
Benzint üdülési csekkért

Az asszonyka munkáltatójánál bevett gyakorlat, hogy a mindenkori minimálbér összegéig (idén ez 62 500 forint) üdülési csekkel látják el a dolgozókat. Hogy ki milyen értékű utalványt kap cégen belül, azt a közvetlen felettese dönti el minden évben.
Hogy a fiatalasszony mellett több százezren miért is örülnek olyan nagyon az üdülési csekknek? Nevezetesen azért, mert ez egyike a dolgozóknak évente négyszázezer forintig adómentesen nyújtható béren kívüli juttatásoknak. Az üdülési csekk a minimálbér összegéig adó- és járulékmentes annak is, aki kapja, annak is, aki adja. A munkáltató nemcsak az aktív munkavállalóinak, hanem azok családtagjainak, nyugdíjban, gyesen, gyeden levő dolgozóinak is megvásárolhatja. Akit a munkáltatója nem lát el csekkel, az se csüggedjen, az esélye megvan rá, hogy hozzájut, mivel a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) idén is támogatja - több mint kétmilliárd forinttal - a szociálisan rászorultak pihenését, kikapcsolódását. Az egyéni kérelmeket formanyomtatványon a MNÜA címére kell elküldeni. A januárban meghirdetett pályázatokon kiskeresetű családok, munkavállalók, fogyatékkal élők, nyugdíjasok és szakmunkástanulók nyerhetnek el üdülési támogatást.
Nem árt tisztában lenni vele, hogy rengeteg szolgáltatásért fizethetünk a névre szóló, lassacskán már készpénzt helyettesítő üdülési csekkel. Elfogadják 2300 hazai szállásadóhelyen, mintegy négyszáz utazási irodánál a belföldi programok díjának rendezésére, fizethetünk vele gyógyfürdőben, kapunk érte menetjegyet vonatra, balatoni hajókázásra, vásárolhatunk vele koncertjegyet, állatkerti belépőt vagy horgászengedélyt, ez év február 15-étől pedig benzint is vehetünk érte a Mol kutaknál.
Ismerősöm azért ujjongott a csekktömbben található, kétszer ötezer forint névértékű, üzemanyag-vásárlásra is felhasználható utalványnak, mert megtakaríthatja vele a havi benzinpénzét. A töltőállomáson ugyanis nem fogják elszámoltatni, hogy a tankolt benzinnel dolgozni megy-e éppen vagy pihenni. Azzal is tisztában van azonban, hogy alkalmanként legalább ötezer forintért kell tankolnia. Ha ugyanis a csekk névértékénél kevesebbet költ, nem kap vissza pénzt. Aki pedig kocsival megy majd nyaralni, annak nem kell fizetnie az üzemanyagért, így megtakarít a családjának tízezer forintot csekktömbönként. Ismerősöm leleményes ismerőse úgy kalkulál, hogy a határ előtt tankol majd augusztusban, és így a család külföldi pihenéséhez is felhasználhat valamennyit a benzines csekkekből.

Ezek is érdekelhetnek