Kondom-gondok

Kamasz fiaim jónak tartották az ötletet. Akiket megkerestem, azoknak talán nincsenek gyerekeik? - értetlenkedett egy miskolci vállalkozó, aki óvszer-automatákat szeretne kihelyezni, ám a felsőbb iskolákban ezt elutasították.

Hazai életKeresztény Gabriella2006. 01. 13. péntek2006. 01. 13.
Kondom-gondok

Az eredetileg vasútforgalmi végzettségű, majd főleg édességeket forgalmazó, kétgyerekes Szarka Tibor (17 és 13 éves fia van) feleségével közösen határozta el: Miskolcon, illetve a környék nagyobb városaiban, főleg a fiatalok által jobban látogatott helyeken kiépítenek egy óvszer-automata hálózatot. Kapóra jött mindehhez az egészségügyi tárca szakemberének, Vojnik Mártának nemrégiben tett sajtóbeli nyilatkozata, meg egy szombathelyi ismerősének a példája is, aki már évek óta üzemeltet ilyen masinákat a nyugat-dunántúli városban.
- Mélységesen egyetértek az államtitkár asszonnyal. Bizonyára neki is vannak érintett gyerekei - mondta lapunknak Szarka Tibor. - Ha nem is szívesen, de tudomásul kell vennünk, hogy a felnövekvő nemzedék a mi generációnknál jóval korábban kezd nemi életet élni. Álszemérmesség ezt a tényt félresöpörni. Inkább egyes nyugati országok gyakorlatát követve védelmet kellene nekik nyújtanunk a nem kívánt terhességek, a nemi betegségek, az AIDS terjedése ellen. Kérdem én: ha az egészségtelenül cukros kólához, csokihoz, miegyebekhez egy gombnyomással hozzájuthatnak a gimnazisták, főiskolások, egyetemisták az iskolákban, miért ne vehetnének két darab százforintos pénzérme bedobásával egy egészségvédő gumi óvszert is?
- Na de az iskolában? A kólaautomatát éppen azért támadják, mert fogyasztásra ösztönöz...
- Statisztikát olvastam róla, hogy megfelelő szexuális felvilágosítás mellett az iskolai óvszer-automatákat működtető angoloknál, skandinávoknál és az USA néhány államában bizonyíthatóan csökkent az abortuszok és a fertőző nemi betegségek száma.
- Minden patikában, a nagyáruház pultjánál, benzinkutaknál is kapható gumi óvszer. Voltak ugyan támogatói az államtitkári kezdeményezésnek, de a szülők és pedagógusok körében korántsem aratott osztatlan sikert, ellenkezőleg. Mi a tapasztalata?
- Lesújtó. Majd' mindenütt úgy fogadtak, mintha ördögszarvam és patám lenne. A vállalkozói részével nincs gond, az megfelel a "nem bolti kereskedelmi tevékenyég" kategóriájának, a kihelyezések engedélyezésével azonban igen. De, kérdése első felére válaszolva, hadd utaljak az elhíresült tévékabaréra, amelyben Csala Zsuzsa "patikusnő" a zsúfolt helyiségben hangosan átordítja a kolléganőjének: "Jó lesz neki a legkisebb méret is!" Mire a szégyentől meggörnyedt Bodrogi Gyula "vevő", mivel ezek után mindenki őt bámulja, majdhogynem négykézláb kúszik ki az üzletből. Az intimitás fontos dolog. Emiatt szerintem a fiatalok szívesebben vennék meg saját megszokott környezetükben, automatákból a kondomot, mint, teszem azt, szúrós tekintetű idegenek, főleg felnőttek szeme láttára a patikában vagy boltokban. Ennek ellenére a tanintézményekben, főleg a középiskolákban, eddig rendre falakba ütköztem. Volt olyan elutasító vélemény is, hogy a szülők majd azt mondják rájuk, az óvszer-automatákkal egyenesen az iskola kényszeríti bele gyerekeiket az idő előtti nemi életbe. A fiaim azt mondják, ekkora marhaságot életükben nem hallottak. Hát milyen korban élünk? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Még a szabadelvűnek tartott Miskolci Egyetem kollégiumából, a majd' tízezres létszámú campusból is "elhajtott" egy koros úriember. Szerinte ez nem kollégiumi "feladatkör", továbbá van nekik éppen elég bajuk a randalírozó ifjúsággal, nem hiányzik, hogy még az automaták megrongálása miatt is ők kínlódjanak. Jó kifogás sose rossz, csakhogy én "vandálbiztos" német gyártmányú gépeket vettem, melyek szervizeléséért személyesen vállalom a felelősséget. Viszont az egyetemi Rockwell Klubban tárt karokkal fogadtak. Valószínűleg náluk jelenik meg elsőként az általam üzemeltetett óvszer-automata, ami a patikai árnál olcsóbban, de feltétlenül megbízható minőségű terméket ad ki.
{p}
- A kudarc nem vette el a kedvét?
- Dehogyis! Az idő úgyis nekem dolgozik. Azt egyelőre belátom, a gimnázium valóban kemény dió, hiszen a legtöbb iskolában, és joggal, még a dohányzásra kijelölt helyeket is törölték. Azzal sem tudok mit kezdeni, hogy a gimnazistákat nevelő családok zömében a szexualitás még ma is tabu téma. Mintha a gyerek a káposztából bújna elő vagy a gólya hozná... Az önkormányzati tisztviselők pedig "hivatalosan" köntörfalaztak, mellébeszéltek. De volt, aki búcsúzóul utánam szólt: "Szarka úr, ez egy kitűnő kezdeményezés! Csak hát a szemléletünk ugyebár még a balkáni béka feneke alatt van az uniós országokhoz képest." Körbejártam ugyanakkor néhány Miskolc környéki város felsőoktatási intézményét, ahol a diák-önkormányzatok örömmel vették a jelentkezésemet. A busz- és vasúti pályaudvarokat, illemhelyeket, elsősorban pedig a fiatalok "diszkós" vendéglátóhelyeit is sorra "végigzongorázom". Miskolc prűdebb, mint gondoltam volna, de nem egyedüli városa a megyének. Terveim szerint kezdetben legalább tizenöt automatát helyezek el, mindegyikben egyszerre százötven darab óvszer fér. Aztán majd meglátjuk.

Nemi baj
Egyre több nemi beteg él Magyarországon. Mostanság már nemcsak a prostituáltak körében terjed a szifilisz. Ezzel együtt továbbra is a betegségek "gyűjtőpontjai", ezért az ő vizsgálatuk kiemelten fontos lenne, ugyanakkor jelenleg csak egy-két százalékuk megy el szűrővizsgálatra. Magyarországon néhány száz beteget kezelnek évente. Tavaly körülbelül ötszázan fertőződtek a kórral, amely, úgy tűnik, újra támad a Földön. Elterjedtsége az Egyesült Államokban a kilencvenes években csökkent, majd 2000 és 2003 között húsz százalékkal nőtt. Ekkor körülbelül 7100 esetet tartott számon az amerikai járványügyi hatóság. Európában Románia vezeti e nemi betegséggel fertőzöttek rangsorát.

Ezek is érdekelhetnek