Debreceni páros kórház

Néhány hónapja adtunk hírt arról, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Kenézy kórház és rendelőintézet igazgató-főorvosát felmentették állásából. A megyei közgyűlés által létrehozott ötfős bizottság egybehangzóan úgy vélekedett, hogy az intézmény laboratóriumának privatizációját - mely tetemes anyagi veszteséghez vezetett - rosszul irányította a volt főigazgató. G. Kiss Gyula helyére hárman pályáztak. Még nem döntötték el, ki lesz az új vezető.

Hazai életBalogh Mária2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Debreceni páros kórház

Nemrégiben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DEOEC) egy terv készült, melynek lényege, hogy a megyei kórház hamarosan az orvosegyetem része, egyik tagintézete lesz. A DEOEC elnöke elmondta: jó megoldás lenne, ha a megyei önkormányzat megtartaná a Kenézy tulajdonjogát, de működtetését az egyetemre bízná. Ebbe beletartozna a területi ellátási kötelezettség és az egészségbiztosítási kapacitás fenntartása is. Az egyetem két tanszéke már a Kenézyben működik, miközben a kórháznak nincs kinevezett főigazgatója, gazdasági igazgatója, s egyre növekszik az adósságállománya. Ráadásul a kormány sem engedhet meg olyan luxust, hogy egy város az egészségügyi kapacitásait párhuzamosan fejlessze.
Az említett tervezetet a megyei önkormányzat elnöke, Juhászné Lévai Katalin - aki egyébként képtelenségnek tartja a felvetést - hivatalosan még nem kapta kézhez. Véleménye szerint az összevonások nem fajulhatnak oda, hogy a nagy hal lenyeli a kis halat. Az elnök a megfelelő törvényi és anyagi háttérrel csakis úgy tudja elképzelni az egyesítést, ha a Kenézy, az egyetem, a berettyóújfalui kórház és a debreceni egészségügyi szolgálat egyenrangúan működhet a későbbiekben.
A Kenézy kórház főorvosai mostanság rendszeres egyeztetésre járnak a megbízott főigazgatóhoz. Nem véletlenül: önállóságuk a tét. A kórház dolgozói közül többen úgy tartják, a DEOEC eddig is anyagi hasznot húzott abból, hogy két tanszéke a megyei kórházban tevékenykedik. Nevük elhallgatását kérő orvosok azt mondják, egyes betegei után a klinika rendre felveszi a támogatást az egészségbiztosítási pénztártól, miközben egy nap elteltével "átirányítja" a fekvőbetegeket - s ezzel a kórházra hárítva az ellátás gondját - a Kenézy osztályaira.

Ezek is érdekelhetnek