Kiöntött a Balaton

Csordultig telt a Balaton téli csapadékkal, így mihelyt meglegyintette a víztömeget egy viharos erejű északi szél, a déli parton máris kilépett medréből a víz. A múlt vasárnap kezdődött és a hét első felében is tartó jeges szélvihar miatt be kellett vetni a katasztrófavédelmi szolgálatot is, mert a strandokon túl házakat, üzleteket is elárasztottak a kicsapó hullámok. Bogláron utcahosszat házakat vett körbe a víz, Balatonlellén pedig homokzsákokkal kellett védeni az épületeket a medréből háromhektárnyi területet ellepve kilépő Balatontól.

Hazai életTörök Tünde2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Kiöntött a Balaton

Ősszel még politikai vitát is kiváltott a Sió-zsilip megnyitása. Sokan féltették a tó minden cseppjét, hiszen alig múltak el az aszályos évek, amikor már az egyre sürgetőbbé vált vízpótlás lehetséges módozatait latolgatták tudósaink. Aztán a természet megoldotta a kérdést. Olyannyira, hogy ötévnyi szünet után ismét "ki kellett húzni a dugót", és ereszteni kezdték a vizet az újra hajózhatóvá váló Sió-csatornán.
Pár hónapja már nem is lehet a kívánt mértékben leereszteni a vizet, amely egyre csak gyűlik a bőséges csapadék miatt. Egy ideig a tó jégborítása miatt, most pedig azért, mert a Sió befogadóképessége a szintén bele ömlő és áradó Kapos folyó miatt korlátozott. Az ilyenkor optimális vízszintnél 17 centiméterrel magasabb vízálláskor támadt fel most a szélvihar. A széltől megnyomott, hullámzó víztömeg további húsz-negyven centiméterrel magasabbra emelte a vízszintet a déli part egyes részein, a vihar kidöntötte fák mellett ez okozott jelentős károkat az üdülőkörzetben.
A vízgazdálkodási szakemberek azt mondják, nincs ebben semmi rendkívüli, ilyen helyzettel számolni lehet és kell a Balatonon. Aki a húsz éve érvényben lévő országos vízgazdálkodási szabályzat szerint kapott végleges építési engedélyt, annak most nem kerülhetett bajba sem háza, sem üzlete - fejtette ki véleményét Csonki István, az illetékes Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.