Válogatott szemetünk

Két dolgot irigyel igazán a nyugati országokat járva az ember: a jólétet s a tiszta környezetet. A jólét itt-ott már nálunk is fellelhető, szemétmentes környezet azonban csak elvétve. De azért valami megmozdult. Érdekes módon legelőször a legszegényebbnek mondott szabolcsi és bodrogközi régióban kaptak észbe, s kezdték a regionális hulladékgazdálkodási program végrehajtását, 27 milliárd forintos uniós támogatásból.

Hazai életBalogh Géza2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Válogatott szemetünk

A 35 milliárdos beruházással 229 szabolcsi és 11 zempléni település megközelítőleg hatszázezer lakosának hulladékát gyűjtik 2008-tól. A napokban megalakult a lakossági hulladék gyűjtését végző Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás, s kezdődik a beruházás első üteme. A most kezdődő munkálatok során négy új hulladékátrakó állomás, Nagyecseden és Kisvárdán új lerakó épül.
A térségben évente több mint kétszázezer tonna szemét keletkezik, melynek egy részét válogatva gyűjtik és hasznosítják. A hulladékkezelés során keletkezett depóniagáz sem megy majd veszendőbe, mert befogják az energiatermelésbe, a háztartások veszélyes hulladékát pedig ártalmatlanítják. A kétszáz régi szeméttelepet is ártalmatlanná teszik s visszaadják a természetnek.

Ezek is érdekelhetnek