Állami istápolás áldozatoknak

Egy kislánynak agyonverték az édesapját, egy idős házaspár motorbalesetben vesztette el a fiát - az egri áldozatsegítő szolgálatnál olyan is megfordul, akinek "csak" a pénztárcáját emelték el. Hazánkban évente kétszázhúszezren válnak bűncselekmény sértettjévé, januártól az állam segíti őket.

Hazai életCsászár Jenő2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Állami istápolás áldozatoknak

Gyászruhás, megtört házaspár nyitja az áldozatsegítő iroda ajtaját. A nyugdíjas pedagógusok tíz napja vesztették el negyvenéves fiukat. Maguk sem értik, hogy történhetett... Fiuk saját motorjának hátsó ülésén utazott, ráadásul bukósisak nélkül. A járművet egy ismerőse vezette, aki valószínűleg túl gyorsan vette be a kanyart, ezért nekicsapódtak egy betonoszlopnak. A motor tulajdonosa életét vesztette, de az első ülésen ülő férfi, aki a balesetet okozta, életben maradt. Az áldozat szülei most "megörökölték" a tönkrement motorkerékpárt, s főleg annak fizetendő részleteit. Fogalmuk sincs, miből futná rá, hiszen már a temetésre is kölcsönt vettek fel. Igazságosnak tartanák, ha az vállalná át a jármű törlesztését, aki a gyermekük halálát okozta. Ehhez kérnek most jogászi segítséget.
Korábban főként civil szervezetek - például az 1989-ben német mintára létrehozott Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület - igyekeztek felkarolni a bűncselekmények áldozatait. Egy tavaly elfogadott törvény aztán az európai uniós elvekkel összhangban létrehozta az áldozatsegítő szolgálatokat, melyek a megyeszékhelyeken, az igazságügyi hivatalokban működnek.
- Lopástól emberölésig sokféle ügy sértettjei keresnek fel minket, gyakran elesetten, tanácstalanul. Jöttek már, sírva, családon belüli erőszak miatt is. Ez a legnehezebb, mivelhogy ilyen esetben csak akkor adhatunk támogatást, ha feljelentést tesz a bántalmazott. A jogosultságtól függően azonnali segélyt, jogi segítséget, illetve állami kárenyhítést biztosítunk az áldozatoknak és hozzátartozóiknak - tájékoztat Zvara Ágnes, a Heves megyei áldozatsegítő szolgálat vezetője.
A legtöbben a rendőröktől, akkor értesülnek róla, hogy létezik ilyen iroda, amikor már elkövettek ellenük valamilyen bűncselekményt - ahhoz ugyanis, hogy valaki támogatást kaphasson, rendőrségi igazolás szükséges, amely bizonyítja, hogy valóban bűncselekmény történt. A szolgálat részt vállal a megelőzésben is. A közelmúltban például Hevesben jó néhány idős emberhez csalók csöngettek be, akik a nyugdíjbiztosító alkalmazottjának mondták magukat. Sokakat sikerült rászedniük, és kicsalták forintjaikat. Ezért tájékoztató beszélgetéseket tartottak, hogy óvatosságra intsék a szépkorúakat.
A kiszolgáltatott áldozatok sokszor azt sem tudják, hova forduljanak, ezért a szolgálat elsőként az érdekeik érvényesítéséhez ad tanácsot. Ugyancsak gyakori, hogy jogászi segítséget nyújt. Azok számára ugyanis, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 125 ezer forintot, ingyenes az ügyvédi szolgáltatás. Ha valaki például bűncselekmény következtében veszíti el a munkaképességét, kezdeményezik a rokkanttá nyilvánítását.
- Ellopták a nyugdíjamat, nincs miből megélnem... - ilyen panasszal is bekopogtattak már a szolgálathoz. Indokolt esetben - a bűncselekmény után három munkanapon belül - azonnali segély adható. Ennek összege idén legfeljebb 62 651 forint. Segélyt állapítottak meg például annak a családnak, amelyben az apa megölte két gyermekét. Az anya kórházba került, és szűkös anyagi viszonyaik miatt a testvére másképp nem látogathatta volna. Elindították a válópert is, hogy az asszony megszabadulhasson gyermekgyilkos férjétől.
Egy Eger környéki településen nem sokkal búcsú után gyilkosságot követtek el. Egy hóbortosnak, de veszélytelennek tartott férfi, amolyan "falu bolondja", vasdoronggal agyonvert egy elvált embert. A holttestet csak jóval később fedezték fel a borospincében. Az áldozat temetését a szülei rendezték, ám ők is szűkölködtek. A volt feleség pedig nem kapta kézhez a gyermektartást, pedig a kislány épp akkor ballagott. Az elmaradt tartásdíjat az állam fizette, s hozzájárult a végső búcsú költségeinek fedezéséhez is.
Az állami kárenyhítést a személy elleni szándékos erőszakos bűncselekmény áldozatai és egy háztartásban élő családtagjaik kérhetik. (Ebből következik, hogy a közlekedési balesetet elszenvedőknek nem jár ilyen támogatás, legfeljebb a segély.) A kárenyhítés összegét, mely legfeljebb 939 765 forint lehet, a fővárosi áldozatsegítő szolgálat ítéli meg a rászorultság elve alapján.
Az egri szolgálatnál eddig segélyért folyamodtak a legtöbben. Mi történik, ha olyasvalaki veszi fel a pénzt, akinek nem járt volna? Egy férfi például azzal állított be, hogy elrabolták az élettársát. Mint utólag kiderült, az asszony saját jószántából vált köddé. Ha a "sértett" férfinak adtak volna gyorssegélyt, azt bizony vissza kellene fizetnie. Nem érdemes előadni az ellopott értékek hamis meséjét sem. Ha kiderül az igazság, a lódító a hatóság félrevezetése miatt megütheti a bokáját.

Ezek is érdekelhetnek