Halálos pénzbehajtás Nemeshanyon

Többször megszúrt egy házába engedély nélkül behatoló fiatal férfit a tulajdonos a Devecser melletti Nemeshany községben. A 26 éves H. Csaba a nagybátyja pénzét követelte vissza a 44 éves építési vállalkozótól. A botcsinálta pénzbehajtó elvérzett, mielőtt még az orvoshoz ért volna.

Hazai életTódor János2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Halálos pénzbehajtás Nemeshanyon

- Dehogy is volt Csaba pénzbehajtó, ahogy a rendőrség nevezte - mondja felháborodva a Nemeshanytól pár száz méterre fekvő Káptalanfa presszójának szőke pultosnője. - Tisztelettudó srác volt, gyakran megfordult nálunk. Itt lakott a faluban, albérletben. Mindig a ház előtt állt a kenyeres autó, amellyel dolgozott.
Andáné Bujtor Mónika szerint H. Csaba békés természetű fiatalember volt, a légynek sem tudott volna ártani. - Ha megivott pár üveg sört, akkor sem kakaskodott - meséli a pultosnő. - Az volt a szavajárása, "Mónika, ha belém kötnek, én inkább elfutok, az sem érdekel, ha szar embernek néznek."
- Hát én nem nagyon ismertem, de megmondom őszintén, lehet, hogy én is megbököm, ha betör a házamba éjszaka. Azt is beszélik, hogy volt már benne jó néhány sör, amikor barátjával, Balázzsal átautóztak Hanyba - jegyzi meg a nagyfröccsre beugró, világoskék atlétatrikós, egyik fülében apró fülbevalót viselő középkorú férfi.
- Ugyan már, Gyula! - csattan föl Mónika. - Nem először járt a Józsinál, hogy visszakérje a pénzt. Ráadásul az nagyon is jól tudta, ki ugrott be a kerítésen hozzájuk, hiszen előtte a felesége beszélt Csabával, és azt mondta neki, hogy az ura már lefeküdt. Miféle dolog az, hogy, se szó, se beszéd a konyhakéssel megszurkálom...
- Hát az igaz. Állítólag ötször szúrta meg, nem is háromszor, ahogy a Naplóban írták - bólogat a fröccse mellől Ági Gyula.
G. József 44 éves kőművesnek augusztusban adott H. Csaba soproni nagybátyja több százezer forintot, hogy abból anyagot vásároljon testvére devecseri házának felújításához. Ám a kivitelezéssel elégedetlen megbízó nem sokkal később visszakövetelte a pénzt. A megállapodás értelmében az összeg egy részét az építési vállalkozó kölcsönként gépkocsivásárlásra is felhasználhatta. A soproni megrendelő-hitelező alighanem attól rágott be, hogy G. József autót valóban vett rajta, a munkát viszont nem megfelelően végezte el. Káptalanfán lakó unokaöccsével többször is üzent a kőművesnek, hogy adja vissza a pénzét kamatostul. A tragédiával végződő este telefonált a nagybácsi a presszóban iszogató Csabának, ő pedig ekkor barátjával autóba pattant, hogy végre behajtsa a tartozást. Csöngetett, de nem nyitottak kaput. G. József felesége kiszólt, hogy a férje már alszik. Ekkor Csaba átmászott a kerítésen, és a zsalugátert kifeszítve bejutott az előszobába. Addigra odaért az időközben felébresztett házigazda is, és a korábbi dinnyézéskor az előszoba asztalán hagyott kést felkapva több szúrást ejtett a fiatalemberen.
A falu polgármestere, Imre Sándor szerint nem jellemző, hogy itt kölcsönökből élnének az emberek.
- A bolti tartozások mindennaposak - jegyzi meg ugyanakkor egy kapuban ácsorgó, fejkendős asszony. - És bizony félünk, mert milyen dolog az, hogy amikor az ember visszakéri, késsel mennek rá - teszi hozzá.
Hiába próbálkozunk G. Józsefék portáján, a csengő szigetelőszalaggal van leragasztva. Pedig alighanem otthon vannak a vakolatlan családi házban, mert ki vannak buktatva az ablakok.
Az egyik szomszéd, aki inkább nem mondaná meg a nevét, csak mosolyog igyekezetünkön.
- Azok ugyan nem fognak kijönni. Nagyon sokan jártak ide, rugdosták a kaput, bekiabáltak, dudáltak számtalanszor. Józsi minden második embernek tartozik. Megnyerő a modora, jó a rábeszélőkéje, így aztán mindenki bedől neki. Sokszor a benzinkúton is hitelre tankolt. Utánfutót, betonkeverőt kért kölcsön, aztán nem adta vissza, hiába jártak a nyakára. Nagyon felháborítónak tartom, hogy már két napra rá kiengedték. Az a fiatalember már nem tudja elmondani, hogyan is történt valójában. Csak a gyilkos változatát ismerjük... Persze azért őket sem értem, miért késő este jöttek adósságot rendezni?
H. Csaba, miután megszúrták, kimenekült a házból. Ő vezetett, amikor a devecseri orvosi ügyeletre indultak. A két település közötti útszakaszon rosszul lett. Társa, Balázs megállított egy autóst, az értesítette a mentőket és a rendőrséget. Mire a mentők kiértek, a 26 éves férfi elvérzett.
G. Józsefet a történtek után őrizetbe vette a rendőrség, de hamarosan szabadlábra helyezték. Tisztázásra vár, hogy tettét jogos önvédelmi helyzetben követte-e el.
- Csaba azt tervezgette, hogy a nagyszüleihez költözik. Ott is temették el, Ajkatósokon - közli szomorúan Mónika, a pultosnő, miközben a féldecit tölti ki egy vendégnek.

A feleség vallomásából
- Azt se tudta a férjem, hogy kik ezek. A faluban sem tud senki semmit, nem voltak itt, csak mondják a magukét. Itt ordibált ez a fiatalember. Kinyitottam az ablakot, mondtam neki, hagyjál békén minket, mert a Józsi alszik. Csúnya szavakat kiabált, aztán átugrott a kerítésen. Akkor szóltam a férjemnek, keljen föl. Ez meg az előszobai ajtót kirántotta, emelte föl a kezét, ment volna neki az uramnak. Nem is mondta, hogy miért jött, csak vádaskodott meg kiabált, Később tudtuk meg, a nagybátyja küldte ide, hogy ezt rendezze el. Ahogy kiszakította a belső ajtót, már ütött volna. Persze, hogy önvédelemből csinálta a férjem, mert ha nem, akkor lehet, hogy ő feküdt volna ott. A kés a konyhaasztalon volt, mert este dinnyét ettünk. Amikor elmosogattam, kivittem a dinnyehéjat, akkor már szólt is a csengő. Mi is félünk azóta...

Ezek is érdekelhetnek