Nyomozás libaügyben

Legutóbbi számunkban arról számoltunk be, hogy a korábban csődbe ment baromfi-feldolgozó, a Hajdú-Bét Rt. megkárosított lúdtartói (is) hiába várnak a leadott libák után járó millióikra. Azóta új dolgok is történtek az ellehetetlenült gazdákkal.

Hazai életBalogh Mária2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Nyomozás libaügyben

A libatartók egyik szóvivője, aki neve elhallgatását kérte, elmondta, hogy mind többen tesznek feljelentést a hajdú-bihari rendőr-főkapitányságon sikkasztás, csalás bűntettének gyanújával ismeretlen tettes ellen. Erre főként Karsai József szocialista országgyűlési képviselő - aki törvénymódosító javaslatot akar benyújtani a parlamentben - biztatta az igazukat keresű baromfitenyésztőket.
A szóban forgó 550 termelő, akiknek többsége libaneveléssel és tojáskeltetéssel foglalkozott szerte az országban, a leadott áru ellenértékét a mai napig nem kapta meg a felszámolásra jutott baromfi-feldolgozótól. Az állatokat viszont a cég annak idején még akkor is átvette tőlük, mikor már tudta, hogy képtelen lesz kifizetni az ellenértéküket. Hogy pénzükhöz jussanak a tenyésztők, arra kicsi az esély, mivel a Hahjdú-Bét Rt. felszámolásával megbízott Hunyadi Rt. felszámolóbiztosa elkészítette a vagyonmérleget, amit a Bács-Kiskun Megyei Bíróság nemrégiben el is fogadott. A bírói végzést több libatartó azért fellebbezte meg, mert a felszámoló úgy határozott, hogy részükre egyetlen fillért sem juttat. Azért, mert erre nem futja a cég vagyonából. A gazdák egyébként évek óta arra panaszkodnak, hogy a felszámoló asszony ellenségesen viselkedik velük - ezt korábban a Szabad Földben maga cáfolta, és adott magyarázatot a termelőkben felmerült kérdésekre -, s nem engedett betekintést nyerni azokba a dokumentumokba, melyeknek minden beszállító számára nyilvánosnak kellett volna lenniük. Sőt, az egyik közgyűlésen személyes védelmet kért a libatartókkal szemben. A Hajdú-Bét 550 szerződéses beszállítója mintegy 13 milliárd forintot követel a felszámolótól. A vizsgálatokkal kapcsolatosan megtudtuk, hogy a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség október 27-ig hosszabbította meg a nyomozást az egykori Hajdú-Bét Rt. ügyében. Úgy tudjuk, hogy a hivatalosan meg nem nevezett személyek a gyanú alapján a maguk zsebébe tették azokat a tartozásokat, melyeket a termelőknek és a hitelezőknek kellett volna kifizetni. Azt egyelőre még nem lehet tudni, a Szegedi Ítélőtábla jóváhagyja-e szeptember végén, hogy mindössze három bank részesüljön a csődbe ment vállalkozás vagyonából, vagy megtörténhet, hogy több hitelező jut jussának egy részéhez. S továbbra sincs válasz arra, hogy ki fizeti meg a koldusbotra jutott károsultakat...
Az adóhatóság és a bankok által fenyegetett gazdák kárpótlására alig van esély. Biztatást sem a felszámolótól, sem a szakminisztertől, sem pedig a miniszterelnöktől nem kaptak idáig. Így hamarosan Brüsszelben keresik tovább az igazukat.

Ezek is érdekelhetnek