Felnégyelhette volna

Annak idején falumban gyerekként sokszor megtapasztalhattam, hogy egy kiadós kocsmázás után némelyik totálisan berúgott, már-már kómás állapotú részeg a házáig sem jut el. A jobbik eset, ha ilyenkor egy árokpart füves mélyén elheverve szenderül álomba - lehetőleg a fagy beállta előtt, mert a mínuszok örök álomba szenderíthetik. A rosszabbik, ha puha ágya helyett az aszfalton terül ki éjszaka, kitéve magát a gázolás veszélyének, "kivilágított" részegekkel ugyanis nem szoktak találkozni az autósok.

Hazai életKeresztény Gabriella2006. 10. 06. péntek2006. 10. 06.
Felnégyelhette volna

Ami egy sárospataki férfival történt nemrég, arra azt mondja az ember, bizonyára őrangyal vigyázott rá, hiszen másodperceken múlt, hogy nem passzírozta szét egy arra robogó vasúti szerelvény.
Emberünk egy sárospataki italkimérésben kitartó poharazgatással alaposan felöntött a garatra. Jó magyar szokás szerint sem a törzsvendégeknek, sem a feneketlen torkú kuncsaftokat különösen nagy becsben tartó kocsmárosnak nem jutott eszébe figyelmeztetni: "Figyelj, haver! Már eleget ittál, haza kéne menned!" Az italkimérések tulajdonosainak az ilyen elszánt vendég többnyire - legalábbis amíg pénz van a zsebében - az utolsó pohárig szentség. Töltögetnek neki szorgalmasan, amíg képes ledönteni a sokadik után már kit tudja, milyen összetételű italt, majd, ha üres pénztárcával kitántorog az ajtón, sajnos az sem igazán érdekel senkit, egyedül vajon merre visz az útja, talán mégis tanácsos lenne hazatámogatni.
A szinte eszméletlenségig ittas sárospataki férfi, mivel nem volt olyan állapotban, hogy felderengjen benne, hol botladozik, a vasúti síneken hajtotta álomra fejét. Már sötétedett, amikor a hangosan hortyogó, sínen elnyúlt alakot észrevette egy járókelő. Megállt benne az ütő a látványra! De nem volt mersze odamenni hozzá, nehogy álmából felriasztva mérgében esetleg tettlegességre vetemedjen, jobbnak látta inkább értesíteni a rendőrséget. Mint kiderült, nagyon bölcsen cselekedett. A Sárospataki Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője, Csoma László őrnagy szavai szerint a bejelentést az ügyeletes komolyan vette, azonnal riasztotta kollégáit.
A járőrök kocsiba pattanva rögtön a megadott helyszínre hajtottak, és sebesen leráncigálták a sínen fekvő, magáról mit sem tudó férfit, akiben valószínűleg csak másnapi kijózanodása után tudatosult, hogy az "egyenruhás őrangyaloknak" köszönheti az életét. Mert az alkalmi alvóhelyeként választott vágányszakaszon nem sokkal ezután, mondhatni másodperceken belül az állomáson csak átrobogó vasúti szerelvény szó szerint felnégyelte volna a lóbőrt húzó urat, akinek állapotát látva meglehet, hogy még Szent Péter is fintorogva becsapta volna orra előtt a mennyek kapuját.
Vannak még csodák? Nincsenek. Véletlenek talán, mert mi van akkor, ha éppen nem jár arra senki?
És vannak ugyanakkor olyan éjszakai ügyeletes rendőrök, akik - jól ismerve a városukban uralkodó állapotokat - csöbörnyi kávéjuk mellől felpattanva azonnal cselekszenek. Pár évvel ezelőtt egyébként hasonló eset történt Nyékládházán is, ahol a kocsmai ivászat után szintén a legképtelenebb helyen, a vasúti síneken próbálta kialudni mámorát egy férfi. Ő is csak véletlen szerencséjének köszönhette, hogy észrevették, és a szemafor zöldre váltása előtt néhány pillanattal a nekilóduló expresszvonat útjából expressz-sebességgel húzták vissza az életbe.

Ezek is érdekelhetnek