Készültség

Megint a rendőrségi fogdákba került százharmincnál több ember. Van, akit azért fogtak le, mert október 23-án elkötött egy tankot a fővárosi Deák téren. Talán ez a legfurcsább eset, ami az utóbbi héten történt; bár az sem szokványos Magyarországon, hogy barikádot emelnek - akár műanyag budiból is - az utcán tüntető emberek. Sok százan voltak, akiket csak fél nap elteltével, könnygáz, gumilövedék és vízágyú bevetésével volt képes jobb belátásra bírni a rendőrség. Meg is sérült vagy negyven ember, az elsők között egy rendőr, akit megkéseltek.

Hazai életO. Horváth György2006. 10. 27. péntek2006. 10. 27.
Készültség

Röviden ez történt - hosszabban nem érdemes sorolni - azon a napon, mikor az egész ország az 1956-os fiatalokat, forradalmárokat, időseket, katonákat, politikusokat, az utca népét próbálta ünnepelni. Nem sikerült. Pontosabban vidéken igen, s a kialakult politikai helyzetben büszkék lehetnek azok, akik tudtak méltóságteljesen ünnepelni. Falvak és vidéki városok többsége képes volt erre.
Budapesten viszont még kedd délután is hajkurászták a rendőrök azokat a fiatalokat, akik a Kossuth téren gyülekeztek, de felszólításra sem akarták elhagyni a teret. A rendőrök uralják most a Parlament környékét. Hogy meddig, nem tudni. Ahogyan azt sem, hogy a fővárosba tartó - előzetes engedéllyel rendelkező - gazdakörös traktoristákat beengedi-e gépeikkel a térre vagy az Országház alatti rakpartra a rendőrség. Az ugyanis most műveleti terület, s egyébként is biztosítani kell a pártok képviselői számára a biztonságos bejutást az épületbe. Ennyi a rendőrség indoka arra, hogy miért zárta le a teret. A valóság más: nem akarják, hogy a szeptember közepe óta ott tanyázók visszaköltözzenek a Kossuth térre.
Közben persze mindezzel az ellenzék nem ért egyet, továbbra is a miniszterelnök leváltását követeli. A Fidesz pedig aláírás-gyűjtési akcióba kezd: hét kérdésre vár választ, mellyel ügydöntő népszavazást akar kiírni. Ha összejön, lényegében az ország gazdaságát elméletileg helyreállító - és, nem mellékesen, az országunkat ezermilliárd forintokkal támogató Európai Unió által elfogadott - program válik megvalósíthatatlanná.
Lapzártánk idején béke honol a budapesti utakon. Több ezer rendőr van készültségben: közeledik november 4. Feszültséget okoz az oroszok bevonulásának 50 évvel ezelőtti dátuma, még akkor is, ha közben halottainkra emlékezünk november első napjaiban.