Álmodik a zsákutca

Hazai életBorzák Tibor2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Álmodik a zsákutca

Máig nincs megnyugtatóan tisztázva Nagy Imre ötvenes években és a forradalomban betöltött szerepe, s a Kádár-rendszer átfogó, kritikai értékélése is elmaradt. Nem beszéltük ki igazán, kiről, miről mit gondolunk, mi az, ami nyomja a lelkünket.
Nagy Imre kilépett a kommunizmus ideológiájának köréből és elindult a demokrácia irányába - vélekedett Ormos Mária történész. Mások szerint a forradalom miniszterelnöke nem haladt semerre, élete végéig megmaradt kommunistának. De ha 1956 forradalom volt, hogyan lehetne annak egy kommunista a vezetője - a kettő nem fér meg egymás mellett. Abban az előadók egyetértettek, hogy Kádár arcélét valamivel könnyebb megrajzolni, ravasz politikus volt, aki hajlott ugyan a reformokra, mindazonáltal szemrebbenés nélkül vállalta a hóhér szerepét.
Rainer M. János, az '56-os Intézet igazgatója szerint az MSZP meg kívánja alkotni a maga demokratikus családtörténetét, s ehhez a XX. századi magyar történelem alakjai, eszméi és eseményei képezhetnek alapot. Pomogáts Béla irodalomtörténész Nagy Imre írásainak erkölcsi üzenetét emelte ki, a szociológus Vitányi Iván pedig a kádári politikát egy olyan zsákutcához hasonlította, ami végig csak álmodott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek