Az öreg, a fiatal és a ló

Hazai életSpánn Gábor2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Az öreg, a fiatal és a ló

E népi bölcsességnek legalábbis a második részét láttam megerősítve azon a vasárnapon, amikor barátom, Losonczi Gábor filmproducer meghívására kimerészkedtem a lóversenyre. Losonczi Gábor fiának, Benjáminnak két lova indult ezen a vasárnapon. Az egyik - amelynél végképp nem számítottak erre - megnyerte futamát, kellemes meglepetést okozva gazdájának és nem kevés nyereményt a reá fogadóknak. Itt jegyzem meg, hogy a Losonczi családnak ugyan szenvedélye a ló, de soha sem fogadnak. Losonczi Benjáminnal hiába próbáltam beszélgetést kezdeményezni lótartó múltjáról, egész idő alatt, amíg a lova futott, a tulaj öklével verte a VIP-páholy ablakát, szurkolt lovának. A ló nyert, a fiú örömmel ugrott édesapja ölébe és összecsókolta őt. Elfelejtettem leírni, hogy Losonczi Benjámin idén 8 éves. A legfiatalabb magyar telivérfuttató. A család tavalyelőtt kapott két lovat, s döntöttek: a legszakértőbb kezekbe adják és megkísérlik jó versenylovakká neveltetni őket. Mivel Losonczi Gábor ismerős volt a lósport "humán közegében", könnyen egymásra találtak Aperianov Zakariással, a nyolcvanéves mestertrénerrel. Ő volt a világhírű Imperiál idomárja 1961 és 1964 között. Élete folyamán 17 derbit nyert, ami egyedülálló a világon. A lósportot meghonosító angolok leghíresebb edzője is "csak" 14 nyert derbivel büszkélkedhet. Benjámin lován ifj. Kozma István ült, az egyik legjobb hazai zsoké.
Benjámin már a verseny előtt, a jártatóban meglepetést okozott. Ilyenkor az induló lovakat vezetőszáron körbevezetik a fogadók és istállótulajdonosok előtt. A tréner itt súgja meg titkos taktikáját a lovasnak. Amint bejött a zsoké, be akart mutatkozni Losonczi Gábornak, de az édesapa a pöttöm kisfiúra mutatott: Kérem, vele fogjon kezet, mert a ló tulajdonosa Losonczi Benjámin. A népes nézőközönség derültségére a csöppnyi ember komolyan kezet rázott a zsokéval, és annyit mondott: Örülök, hogy megismerhetem, és nagyon szurkolok, hogy nyerjünk.
A ló után Benjámin trenírozása is megkezdődött, részt vett idén egy tíznapos lovas táboron. Az almozás és a lovak pucolása mellett a csúcspont persze mindennap az edzés volt. Benjámin szüleinek nincsenek a gyerekkel "lovas" tervei. A jövőről pedig annyit, hogy újra itt a tavasz, és mint tudjuk, Istennek is csak két dolog sikerült hibátlanra: a tavasz meg a ló...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek