Harmadával kevesebben

Hazai életO. Horváth György2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Harmadával kevesebben

A felsőoktatási intézmények az alapképzések és az egységes, osztatlan képzések mellett már mintegy 20 mesterszakot is meghirdettek - agrár-, bölcsészettudományi, informatikai, műszaki, nemzetvédelmi és katonai területen. Ezekre összesen körülbelül ezer jelentkezés érkezett. Azokon a képzési területeken, ahol nincs mesterképzés, egyetemi szintű kiegészítő képzést hirdettek a felsőoktatási intézmények, és ezekre is közel hatezer jelentkezés futott be.
2007-ben a felsőoktatási intézmények összesen 56 ezer államilag támogatott hallgatót vehetnek fel a mintegy 84 ezer jelentkezőből, ami a képzési területek, szakok többségénél jelentős versenyhelyzetet jelent. Az informatikai, műszaki és természettudományos területen számottevő növekedés tapasztalható. Nem véletlenül: azok, akik megfelelő eredménnyel érettségiznek - ami már egyben felvételi vizsgát is jelent -, jó eséllyel bekerülhetnek az államilag támogatott képzésbe, mivel az oktatási kormányzat az érintett szakokon növelte a felvehetők számát.
Csökkent a jelentkezők száma az államilag támogatott nappali alapképzésben, elsősorban az agrár-, a bölcsészettudományi, a jogi és igazgatási területen, valamint a pedagógusképzésben. Mintegy 30 százalékkal, 22 ezerre növekedett a felsőfokú szakképzésekre beadott jelentkezések száma. Ez biztosítja azt, hogy megfelelő felkészültségű és számú hallgatót vehessenek fel a felsőoktatási intézmények.
Az államilag támogatott nappali alapképzésben a korábbi évekhez hasonlóan a legnagyobb túljelentkezés a viszonylag kevés hallgatót fogadó művészeti, művészetközvetítő és sporttudományi területen várható. Itt egy államilag támogatott helyre 5-7 jelentkező pályázik. Két-háromszoros a túljelentkezés a bölcsészettudományi, a gazdaságtudományi, az orvos- és egészségtudományi, valamint a társadalomtudományi területen is. Aki államilag támogatott formában részidős képzésre - esti vagy levelező tagozatra - jelentkezett, átlagosan két-háromszoros túljelentkezéssel számolhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek