Virágokkal is el lehet kezdeni

Hazai életKálmán Zsuzsa2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Virágokkal is el lehet kezdeni

- Mennyire változik meg az élete, most, hogy a férje kiszállt a politika első sorából?
- Semennyire. Legfeljebb többet kell majd főznöm, mert többet lesz otthon.
- A közéleti elfoglaltságok nem kevesbednek?
- Kizárt. Már csak azért sem, mert az úgynevezett nagypolitikában én eddig sem vettem részt. Helyben, Gábor választókerületében segítettem őt eddig is és segítem ezután is. A magam közéleti feladatai pedig teljesen függetlenek Gáborétól.
- Zokon ne vegye: ez biztos? Fővédnöknek, díszvendégnek Fellegi Katalint kérték-kérik fel, vagy pedig Kuncze Gábornét?
- Ma már saját jogon végzek egy sor nekem nagyon fontos munkát különféle civil szervezetekben. Kormányok jöhetnek-mehetnek, az én munkám megmarad. Virágos Magyarországért: 1994 óta dolgozom a mozgalomban, veszek részt a verseny szervezésében, s ugyancsak 13 éve vagyok elnökségi tag a Speciális Olimpiai Mozgalom magyarországi szervezetében. Amikor a férjem pártja nem volt kormányon, s már ő sem volt belügyminiszter, akkor kóstolgattak, vagyis akadt egy-két jelentkező az elnökségi tagságra például. Ámde hamar kiderült, hogy rengeteg a munka, s mindezt teljesen ingyen végzem, így a jelentkezők gyorsan elfogytak.
- A férje választókerületében is tényleg besegít?
- Ez természetes. Gábor ötödik ciklusát tölti egyéni képviselőként Tökölön. Itt tanítok 38 éve. Itt élünk, itt él az édesanyám, a nővérem. Nálunk az egész család fogadóórát tart. Az emberek, akik között élünk, pontosan tudják, hogy ha nem vagyunk otthon, akkor az édesanyámhoz vagy a nővéremhez is beadják az elintéznivalókat, bármikor, nem csak a hivatalos fogadóórákon. Amiben csak lehet, segítem Gábort.
- Sokszor hallani a közhelyet, hogy csak abból lesz igazán nagy ember, akinek a felesége ehhez megteremti a feltételeket.
- Azért egy mamlaszból nehezen lett volna olyan pasas, mint a férjem, ehhez ő is kellett. Én a hátteret biztosítom, a nyugodt otthont.
- Soha nem is akart beleszólni a férje politikai ügyeibe, döntéseibe?
- Dehogynem, kár lenne tagadni, hogy megpróbáltam; de nem mentem sokra. Amikor egy-egy konfliktusban megkíséreltem a magam matematikusi gondolkodásával lecsupaszítani a helyzetet, s javasoltam valamit, Gábor mindig azt válaszolta: ez nem iskola. Hamar leszoktam róla.
- Fordítva: Kuncze Gábor menynyire figyel az ön feladataira? Igényli a tanácsait? Ad is ilyeneket?
- Nincs neki erre ideje; pontosabban eddig nem volt. De bármikor kértem, mindig segített. A magyar speciális olimpikonok például Gábor belügyminisztersége alatt kaphatták meg azt a méltóságteljes bánásmódot, amilyenben egyébként a világ minden országában részük van. Úgy búcsúztatják és úgy fogadják őket, mint a nagy olimpikonokat. Elvitte hozzájuk a parlament kosárlabdacsapatát is, és meccset játszottak.
- Ki nyert?
- Azt kérdezi, hogy a fogyatékkal élők vagy a politikusok-e? Nem emlékszem. A lényeg, hogy Gábor, amikor csak tud, eljön velem a versenyekre, ami a fogyatékkal élő sportolóknak rengeteget jelent. Most is jön velem Kecskemétre, a foci Európa-bajnokságra.
- Már most lesz? Azt hittem, a 2012-es EB-re gyúrtunk!
- Ez a speciális olimpikonok versenye. Egy női foci Európa-bajnokságot tartunk Kecskeméten, vagy 16 országból jönnek versenyzők. Nagyszerű, hogy sikerült ezt a versenyt Magyarországra hozni.
- Ez az ön sikere vagy véletlen? Lobbizni kellett?
- Ezzel nyilván az eddigi munkánkat is elismerték. A kapcsolatok ebben is számítanak. Ezt a nemzetközi speciális olimpiát a Kennedy család hívta életre. Jövőre lesz a mozgalom negyvenéves. Az olimpia mindig egy évvel előzi meg a nagy olimpiát, így mi jövőre Sanghajba megyünk. Adtam már át díjat a fiatalon elhunyt John Kennedy juniorral is. Amerikában Clinton elnök nyitotta meg a játékokat. Szóval ez egy igazi világszervezet, amely azt akarja bebizonyítani, úgy gondolom, sikerrel, hogy a fogyatékkal élők is csodálatos teljesítményekre képesek a saját erejükből. A társadalomnak, a közösségnek pedig az a dolga, hogy felkarolja azokat, akik hajlandók teljesítményt produkálni, ha egészségesek, még ha fogyatékkal élnek is.
- Speciális olimpiákon sikeresek vagyunk?
- Nagyon.
- A Virágos Magyarországért  hogy áll a világban mással összehasonlítva?
- Három aranyérmet is nyertünk az elmúlt években, ami óriási teljesítmény. Magyarország ma a legdinamikusabban fejlődő ország.
- Legalább ebben...
- Ne legyen olyan szkeptikus! Ez is rengeteget számít. Mondok egy példát. Csemő település körülbelül tíz éve nyert egy bronzérmet. Csemő lett a harmadik legvirágosabb falu Európában. Ezzel messze ment a híre. Mindezt olyan ügyesen ki tudták használni a helybeliek a különböző pályázataikban, hogy mára az egész településen, pedig tanyavilágról beszélünk, mindenhová szilárd burkolatú út vezet. Bevezették a vizet, a gázt, csatornáztak. Olyan óvodát építettek, amelynek egész Európa a csodájára jár. Nemcsak azért európai a színvonal, mert szép, tiszta, rendezett, hanem azért, mert a legkorszerűbb módszereket is átvették.
- Ehhez nyilván kell egy jó polgármester, kellenek a helybeliek.
- Persze. De óriási, hogy "kitalálták magukat". Valahol el kell kezdeni. Csemő a virággal kezdte.
- Hány település vesz részt ebben a versenyben?
- Európa-szerte 25 ezer település, körülbelül ötvenmillió ember. És minden évben a hazai verseny győztesei, a legvirágosabb város és a legvirágosabb falu képviseli az országot Európában.
- Önnek ebben mi a szerepe?
- Elnökségi tag vagyok, valamint Brüsszelben én vagyok az európai szervezőbizottság magyar tagja.
- Szép lassan kiderül, hogy mellesleg sok fontos tennivalóval foglalkozik. Ez általános? Minden politikusfeleség ezt teszi?
- Sokan. Remélem, egyre többen. De azért ne felejtsük el, hogy nekem van egy napi hivatásom is, ahol teljesítenem kell.
- Áll az osztályban, és matematikát tanít?
- Igen, 38 éve. Kicsit el is fáradtak már a hangszálaim a sok beszédtől és a krétaportól.
- Szeretik a tanítványai? Nem lenne népszerűbb, ha angolt tanítana?
- A matematikát is lehet úgy tanítani, hogy szórakoztató legyen.
- Apropó szórakoztatás. Sokaknak hiányozni fog a férje humora a parlamentben. Kuncze Gábor egy-egy hozzászólását vagy megjegyzését néha hetekig idézik. Most otthon lesz majd vidámabb a hangulat?
- Eddig sem panaszkodtam, bőven van benne tartalék, otthonra is jutott a humorából.
- Kikérte a véleményét, mielőtt bejelentette a visszavonulását?
- Inkább elmondta, hogy mit határozott.
- S ön?
- A szemtanúk szerint állítólag kivirultam. Féltettem már, rengeteg volt a stressz, az idegeskedés, még akkor is, ha ő valóban a világ legnyugodtabb embere.  De ez sok volt. Hetente legalább háromszor ötkor keltünk, mert valamelyik tévébe ment. Előtte meg késő este jött haza, meleg vacsorával vártam. És akkor még készült másnapra. Szóval sok volt. Én örülök a döntésének.
- Akad valami, amire eddig vágyott, s most végre be lehet pótolniuk?
- Tizennégy éve nem voltunk nyaralni egyvégtében két hetet. Tíz nap volt a maximum. Most reménykedem, hogy talán most nyáron lesz végre időnk erre is.

Névjegy
Kuncze Kati, született Fellegi Katalin, matematika szakos tanár, 38 éve ugyanabban az iskolában tanít. 1979 óta él házasságban Kuncze Gáborral, az SZDSZ politikusával. Esküvőjük óta Tökölön laknak. Kormányok jönnek, kormányok mennek, ő - saját jogon - ugyanabban a két civil szervezetben dolgozik elnökségi tagként, több mint 13 éve. A Virágos Magyarországért mozgalom egyik szervezője, az európai szervező bizottság magyar tagja. A Speciális Olimpiai Mozgalom magyarországi szervezete elnökségében is jeleskedik. A legenda szerint meggyes pitéje magasan veri a világszínvonalat, s a tanítás, a háztartás, a civil elfoglaltságok mellett szerinte természetes, hogy minden este meleg vacsora kerüljön az asztalra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek