Közmunka szüret helyett

A szabolcsi, borsodi munkanélküliek életében a nyár és az ősz a legfontosabb időszak, a soványka járadékot ugyanis sokan a gyümölcsszedéssel megkeresett forintokkal egészítik ki. Az idén azonban erre aligha lesz lehetőségük, legalábbis az északkeleti országrészben. Nincs ugyanis mit szüretelni, a tavaszi fagyok letarolták a gyümölcsösöket, vannak kertek, ahol egyetlen almát, szilvát se hagytak.

Hazai életBalogh Géza2007. 08. 17. péntek2007. 08. 17.
Közmunka szüret helyett

A gazdák kárát, úgy tűnik, hamarosan enyhíti az agrártárca. De a szüretelők helyzete sem reménytelen: augusztus derekától mintegy ezerkétszázan juthatnak közmunkához a tavaszi fagykárok által leginkább sújtott Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az állástalanok erdőgazdaságoknál, vízügyi szervezeteknél, önkormányzatoknál találnak elfoglaltságot maguknak két hónapig, amire a munkaügyi, illetve a földművelésügyi minisztérium háromszázmillió forintot különített el.
 A közmunkaprogramban olyan állástalanok juthatnak nyolcórás foglalkoztatáshoz, akik tavaly igazoltan legalább egy hónapot alkalmi munkakönyvvel vagy határozott idejű munkaszerződéssel dolgoztak. A nyilvántartások szerint 2006-ban ezerkétszázan végeztek a gyümölcsszüret idején idénymunkát legalább harminc napon keresztül a két megyében, a programba elsősorban őket kívánják bevonni. A dolgozók legalább a minimálbérnek megfelelő összeget kapják munkájukért. Az ország egyik legrosszabb foglalkoztatási mutatóival rendelkező térségében ez már az ötödik közmunkaprogram, és a tapasztalatok szerint minimális a fluktuáció, vagyis az emberek megbecsülik a munkát. Az idén is ere számítanak a közmunka szervezői.

Ezek is érdekelhetnek