Virágos Eger

Aranyérmet nyert Eger az európai virágos városok versengésében. A szomszédos Noszvaj pedig, mely híres falusi vendéglátásáról, bronzérmet kapott. A díj jelentőségét mutatja, hogy a kontinens 22 ezer települése versengett. A városokat szemléző zsűri a kiültetett növényeken kívül az utcabútorokat, a közterek rendezettségét is fürkészte.

Hazai életPalágyi Edit2007. 10. 05. péntek2007. 10. 05.
Virágos Eger

Ágoston Ottónétól, az egri önkormányzat főmérnöki irodájának munkatársától megtudhattuk, hogy az idei verseny különösen szorosnak bizonyult, ugyanis a horvátok és a szlovének is rájöttek, hogy egy ilyen díj turistacsalogató is lehet. A virágosításra szánt forintok az idegenforgalom számára kamatoznak. Az egriek tizenöt éve vesznek részt a megmérettetésen. Az idén 20 millió forintot szavaztak meg a gyepesítésre.
Megújultak a zöldterületek a várban, az Érsekkertben, a Líceum előtt. Ám a siker titka inkább az, hogy Eger polgárait, civil szervezeteit sikerült mozgósítani a virágpompa jegyében. A Virágszirom programban ebben az évben 30 ezer palántát osztottak szét a pályázó közösségek, intézmények közt. A helybeliek nekibuzdulva kertészkednek – például hét éve működik az Egri Virágklub, melynek léte azt bizonyítja, hogy az ültetgetés, öntözgetés ürügyén barátságok is szövődnek.