Vízum feltételekkel

Amennyiben minden a tervek szerint halad, januártól vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba. Ez mégsem jelent teljes szabadságot, hiszen a vízumot beutazási engedély váltja fel.

Hazai életIlijin Kinga2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.

Kép: Ferihegy repźl™tŽr Budapest , airport , MalŽv , LRI , lŽgiforgalom , utasv‡r— , śtlevŽl , turista , 2003.04.10. fot—: Hegedžs M‡rta

Vízum feltételekkel
Ferihegy repźl™tŽr Budapest , airport , MalŽv , LRI , lŽgiforgalom , utasv‡r— , śtlevŽl , turista , 2003.04.10. fot—: Hegedžs M‡rta

Ha életbe lép a vízummentesség, akkor sem lesz elég kifizetnünk a repülőjegyet, hogy az Egyesült Államokba utazhassunk. Ebbéli szándékunkat – számos személyes adattal együtt – ugyanis előbb elektronikus úton kell közölnünk Amerikával. Ha ők nem találnak rendben valamit, a vízumigényléshez hasonló procedúrával szerezhetünk csak beutazási engedélyt. Az utazás csak chipkártyás útlevéllel lesz lehetséges. A diákok és a munkavállalók továbbra is vízumkötelesek maradnak, az új rendszerrel csak a turisták és az üzleti útra indulók élhetnek. Fontos, hogy a számukra adható beutazási engedély 90 napos tartózkodást tesz majd lehetővé.
Magyarország hétfőn írta alá Washingtonban a vízummentességhez vezető út kiindulópontját jelentő nyilatkozatot. Ahhoz azonban, hogy az új szabályok életbe lépjenek, még számos feltételnek kell teljesülni. Ezek közül a legfontosabb, hogy az elutasított vízumok aránya tíz százalék alá kerüljön. Mivel az arány Magyarországon jelenleg 10,3 százalék és folyamatosan csökken, az Egyesült Államok úgy kezeli hazánkat, mintha már teljesítette volna ezt a feltételt. Emellett szükséges ugyanakkor az elveszett útlevelek felkutatása, és amerikai részről egy olyan elektronikus rendszer kiépítése, mellyel ellenőrizni tudják a be- és kiutazók adatait. Ez a rendszer a tervek szerint év végére készülhet el, így a vízummentesség várhatóan 2009. január 1-jétől lép életbe.
Hazánk Szlovákiával és Lettországgal egy időben írta alá a vízummentesség szabályait rögzítő nyilatkozatot. Az aláírást komoly feszültségek kísérték, az Európai Unió ugyanis egységes, valamennyi tagállamára érvényes megállapodást próbál kötni az Egyesült Államokkal – már négy éve. Ez azonban azóta sem sikerült, így a várakozást megelégelve a még nem vízummentes tagállamok külön úton kezdtek tárgyalni Amerikával. Csehország február végén, Észtország és Litvánia pedig a múlt héten írta alá a nyilatkozatokat. Az unió elítéli a különutas megállapodásokat, mert úgy gondolja, egységesen fellépve jobb feltételeket tudna kialkudni az Egyesült Államoktól. A mostani megállapodások ugyanis komoly adatszolgáltatást kívánnak az aláíró országoktól. Azt is rögzítik, hogy az Amerikába tartó repülőgépeken „fegyveres légi marsalloknak” kell utazniuk, megakadályozandó egy, a 2001. szeptember 11­eihez hasonló terrortámadást. Az EU eddig vízummentes országai attól félnek, az új feltételeket Amerika később rájuk is alkalmazni szeretné.
Múlt héten megegyezés született arról, hogy az Egyesült Államok párhuzamosan tárgyal az Európai Unióval és az egyelőre vízumköteles államokkal. A két fél közti gesztusként a Magyarországgal kötött megegyezés is tartalmazza azt a feltételt, hogy a vízummentesség csak akkor léphet életbe, ha Amerika és Brüsszel közt még az idén egyezség születik – tehát ha az EU is elfogadja a szerződésben foglaltakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek