Esküdt közalkalmazottak

Az egri kórház ezerhatvan dolgozója közül mindössze százan fogadták el azt a szerződést, melyet az új működtető, a Hospinvest Zrt. kínált nekik. A többség ragaszkodik közalkalmazotti viszonyához, s erre ünnepélyesen is esküt tettek.

Hazai életPalágyi Edit2008. 06. 06. péntek2008. 06. 06.

Kép: Egri kórháztüntetés beteg betegápolás ápolőnők Markot Ferenc egészségügy lábkötözés nyugdíjas

Esküdt közalkalmazottak
Egri kórháztüntetés beteg betegápolás ápolőnők Markot Ferenc egészségügy lábkötözés nyugdíjas

Ez a győzelem napja! – így ünnepelték sikerüket az egri kórházvédők, miután kiderült: a megyei kórház 918 dolgozója, köztük 118 orvos nem szerződik az intézményt átvevő magáncéggel. A kapott munkaszerződés-tervezetet ugyanis – mely számos hibát tartalmazott, például akadt orvos, aki nővérként szerepelt  – aláírás nélkül adták át az ügyvédjüknek. Június másodikán járt le a 15 napos határidő, amikorra az alkalmazottaknak meg kellett fontolniuk döntésüket. A tiltakozást szervező kórházmentők szerint mindez azt jelenti, hogy a Hospinvest július elsejétől nem tudja átvenni az intézményt, s vissza kell lépnie. Nem lesz ugyanis elég orvosuk és nővérük, s mivel nem teljesítik a minimális személyi feltételeket, az ÁNTSZ-től nem kaphatnak engedélyt a súlyponti kórház működtetésére.
„Gyógyítani akarunk, de nem kiszolgáltatottan, hanem közalkalmazotti jogviszonyban” – így fogalmazták meg kifogásukat. „Nincs mit tárgyalnunk a Hospinvesttel, az ajánlata komolytalan. E cég azzal tisztelt meg minket, hogy egy üres lakótelepi lakásba sebtében bejegyzett, 500 ezer forintos törzstőkéjű kft.-vel kínált nekünk munkát” – sorolta ellenérveit Pócs Alfréd baleseti sebész, a kórházvédő bizottság tagja. Ő is azok közt volt, akik néhány napja az egészségügyi miniszternél jártak, hogy felhívják a figyelmet az egri „ostromállapotra”. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke azzal érvelt Egerben: a „fedezetelvonást” szolgálja, hogy nem a nyertes zrt., hanem csak egy alvállalkozója szerződne a dolgozókkal. Egy alacsony törzstőkéjű társaság nem garantálhatja a végkielégítést sem, márpedig ha azt kilencszázan vennék fel, az összeg több százmillió forintra rúgna.
Az egri az első súlyponti kórház az országban, melyet az üzemeltető megyei önkormányzat magáncég kezelésébe kíván adni. A hevesi képviselők február végén szavaztak bizalmat a Hospinvest Zrt.-nek, mely korábban a gyöngyösi, a hatvani és a parádfürdői kórházat is átvette. A pályázat törvényességét többen megkérdőjelezték. Az Alkotmánybíróság vizsgálja azt a beadványt, mely szerint Heves közgyűlése nem dönthetett volna közbeszerzési eljárás nélkül. Emiatt az EU versenybiztosának is írtak. A hazai versenyhivatal elé került az a kifogás, hogy a Hospinvest monopolhelyzetbe került Hevesben. Az intézmény szakszervezetei a megyei bírósághoz fordultak, mert úgy vélik, alkotmánysértő volt, hogy a megyei képviselők nem vették figyelembe Eger város ajánlatát, holott a betegellátás kötelező állami feladatát elsősorban a megyeszékhely önkormányzatának kellett volna átadniuk, ha az kéri. A közigazgatási hivatal törvénytelenséget állapított meg, mert a pályázat nyertese nem igazolta megfelelően gazdasági stabilitását.
A 15. napon ünnepélyes eseményre készülődtek az egri hotel nagytermében. Azért hívták oda a dolgozókat, hogy esküvel erősítsék meg: továbbra is közalkalmazottnak tekintik magukat, s nem járulnak hozzá, hogy a 280 éves intézmény jogutód nélkül szűnjön meg. „Nem kötünk munkaszerződést az idegen és kétes pénzügyi hátterű Hospinvest nevű céggel, sem annak bármely alakváltozatával – a későbbiekben sem” – többek közt ezt fogadták meg a jelenlevők. Eger polgármestere, Habis László bejelentette: a város kész önkormányzati intézményként működtetni a kórházat, s ezért anyagi áldozatokat is vállal.
A pályázatában 6 milliárdos fejlesztést ígérő Hospinvest alenöke, dr. Deák Gábor viszont közleményben tudatta, hogy új, részletesebb szerződéseket készítenek, és személyesen is próbálják majd meggyőzni az alkalmazottakat.
„Félünk, persze, hogy félünk. Ám hallottuk, hány embert bocsátottak el Gyöngyösön, s mennyit gürcölnek, akik maradtak” – vallotta be a rendelőintézeti asszisztens, majd a szülésznő is – mindnyájan azt kérték, nevet ne írjak. A háromgyerekes orvos ugyancsak elszánta magát: ha azért veszti el az állását, mert nem írt alá, hát átlépi a határt – ha kell, a megyéjét, ha kell, az országét…

Ezek is érdekelhetnek