Lomiból önfeláldozás

Az abdai önkéntes tűzoltók nem szégyellik a lomizást. Sőt, már a lakók sem a szemétbe teszik a feleslegessé vált alkatrészeket vagy fémhulladékot, hanem hívják a tűzoltókat.

Hazai életDénes Vanda2009. 07. 02. csütörtök2009. 07. 02.

Kép: abda önkéntes tûzoltóság 2009 06 26 Fotó: Kállai Márton

Lomiból önfeláldozás
abda önkéntes tûzoltóság 2009 06 26 Fotó: Kállai Márton

A lomtalanításból gyűjtött fémhulladék értékesítéséből az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tavaly több mint háromszázezer forintot gyűjtött – ebből régi autójukat cserélték le. Aztán úgy döntöttek, hogy nehéz, közel 160 kilogrammos, régi szivattyújukat is lecserélik újabbra és könnyebbre, amit akár a nyugdíjas tagok is el tudnak tolni egy biciklin kutak, medencék kiszivattyúzásához. A gyűjtés pedig folytatódik. De kezdjük az elején.

– A mi tűzoltó-egyesületünk főként az önkormányzati támogatásból tudott élni – mondja az egyesület vezetője, Somogyi György. – Ez az összeg viszont fejlesztésre nem volt elég. Az eszközeink – a fecskendők, szivattyúk, sugárcsövek, elosztók – mára elkoptak. Ebből a kátyúból Szekeres Ferencnek, az egyesület parancsnokának az ötlete rántotta ki az önkénteseket. Beszélt a polgármesterrel, hogy mi lenne, ha az önkéntes tűzoltók összeszednék a faluban a hulladék vasat, és azt leadnák a MÉH-nek. Így kezdődött az akció. Először egy használt bodegás kocsi, majd a kis Honda szivattyú jött össze.

– Most kiderült, hogy elöregedtek a szívócsöveink, már nem tömítenek rendesen – meséli Szekeres Ferenc. – Elosztószerkezetből is jó lenne újat szerezni, de akkor is elégedettek leszünk, ha a mentési munkálatokhoz szükséges összecsukható alumíniumlétrára futja az idei gyűjtésünkből.

Mióta az Abdai Hírlapok című újságban megjelent az első felhívás, érkeznek a telefonok, az sms-ek, az üzenetek arról, hol található fémhulladék. Két újabb konténernyi már össze is jött a tűzoltóság udvarán. Az iskolás tűzoltócsapatban a fiúk pedig azt határozták el, hogy papírgyűjtéssel segítenek be.

Persze, felvetődhet a kérdés, miért a sok hűhó? Hiszen a környéken nagyon sok kistelepülésen anyagi okok miatt megszűnt a tűzoltó-egyesület, és Győrből vész esetén amúgy is 7-8 perc alatt kiérnek a hivatásosok.

– De Győrből – veti ellen Somogyi György – két hídon is át kell jönniük. Ha bármelyik bedugul, rajtunk senki nem segít. És nagyon fontos, hogy a miénk egy civil szerveződés. Ahogy a családokra, úgy az ilyen szervezetekre is szüksége van a társadalomnak. Azok a fiúk, akik most papírt gyűjtöttek és idejüket, erejüket, szorgalmukat áldozták az egyesületre, már megéreztek ebből valamit. Ha csak ennyit tudunk segíteni, már az is megéri.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek