Ne az anyuka intézze el!

Diákhitelt a családok romló anyagi helyzete miatt idén a felsőbb iskolák tanulóinak legalább hatvan százaléka igényel Jó tanács: az ügyintézést ne a szülőtől várják!

Hazai életKeresztény Gabriella2009. 08. 19. szerda2009. 08. 19.
Ne az anyuka intézze el!

Bár ez kényelmes, de a diákok gyakran tájékozatlanok. Térítéses főiskolán, illetve egyetemen tanuló testvérpárral beszélgetve kiderült, csak annyit tudnak: a nyári szünetet kivéve havi 25 ezer forint a diákhitelük. Mamájuk intézett mindent, mert hitel nélkül esélyük sem lenne diplomára.

Hogy mennyi a kamat? Fogalmuk sincs! A törlesztés? Talán havi tízezer lesz. A mamától tudom, egyik lánya hamarosan mínusz 1 millió 250 ezer forinttal kezdi az önálló életét.

A diákhitel honlapjának „megfejtéséhez” is gyakran hiányzik a türelem, az érdekeltek inkább a bankoknál kérdezősködnek. Lényeges információ, hogy a kamat ma 10,5 százalék, nem fix, hanem a jegybanki alapkamathoz igazítva félévente változhat. A hitelkérelmet a Diákhitel Központ bírálja el, a bankok oda küldik az igénylőlapokat. Ott dől el, hogy kinek mennyi lesz a hitelösszege. Az állami képzésben havi 15-20 ezer, a költségtérítéses oktatásban havi 40-50 ezer forint.

Ha a diák szülei elhunytak vagy munkanélküliek, igényelhet nagyobb összeget is havonta, félévente. A visszafizetés futamideje többnyire 10-15 év. A kezdő törlesztés a diplomás nettó minimálbér 6-9 százaléka, a törlesztés kezdő időpontja a hallgatói jogviszony megszűntét követő második negyedév. Aki egyszerre nagyobb összeget fizet, kérje, hogy azonnal vonják le a tartozásából, ne külön számlán álljon, ha később netán nem tud fizetni.

Fizetési elmaradáskor késedelmi kamatot számolnak, ami a 2004. május 1-jét megelőző kölcsönöknél az ügyleti kamat 4 százaléka, az azt követőknél az ügyleti, illetve jegybanki alapkamat harmadával növelt összeg. Indokolt esetben kérhető a visszafizetés szüneteltetése is.

Ezek is érdekelhetnek