Tűzelhalás és monília

Az évszaknak megfelelően megszaporodtak a növényvédelmi tennivalók az ültetvényekben. Vegyük sorra valamennyit.

Házunk tája2004. 04. 30. péntek2004. 04. 30.
Tűzelhalás és monília


Az almaültetvényekben a gombás betegségek (almafavarasodás, almafalisztharmat) ellen folyamatosan védekezni szükséges. A varasodás aszkospóráinak elkezdődött a szóródása, a kontakthatású megelőző kezelések elvégzésével jelentősen csökkenthetjük a későbbi erősebb fertőzés veszélyét.
A lisztharmatra érzékeny almafajtákon (Jonatán, Idared stb.) megjelentek a lisztharmat elsődleges (primer) tünetei, ezért szükséges a védekezés elvégzése az engedélyezett növényvédő szerek valamelyikével.
A körtelevélbolha megkezdte tojásrakását, egyes helyeken már a lárvák is megjelentek, a továbbiakban folyamatos lárvakelés várható. A védekezésre az integrált technológiákban is elfogadott, a kitinszintézist gátló készítmények valamelyike használható a fiatal lárvák ellen. A készítmények hatását fokozza vazelinolaj hozzáadása 0,25 százalékos töménységben.
A levéltetvek kártétele egyelőre nem számottevő, de kedvező időjárás esetén felszaporodásuk várható.
{p}A tűzelhalás baktériumos fertőzése a korábbi évek tapasztalatai alapján - az időjárási viszonyoktól függően - május elejére várható. A Maryblyt számítógépes program az első kritikus időpontban, a virágzás idején adja meg a fertőzés várható időpontját. A baktérium növénybe jutásához négy feltétel szükséges: virágzó fa, megfelelő hőösszeg, kellő mennyiségű csapadék (több mint két és fél milliméter) vagy felületi vízborítás a virágokon, valamint hogy a napi hőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 18 Celsius-fokot. A hajtásnövekedés időszakában a fertőzést a virágzáskor a növénybe jutott baktériumtömeg indítja el. Az első tünetek a fertőzés után kettő-négy hét múlva jelentkeznek. A kórokozó a szél, az eső, az öntözővíz, a rovarok és a virágpor segítségével terjedhet tovább. Az ember a fertőzött növényi részekkel, metszőollóval, fertőzött szaporítóanyaggal terjesztheti a betegséget. A fertőzés gyanúja is bejelentésköteles, ezért haladéktalanul értesíteni kell az illetékes megyei Növény-és Talajvédelmi Szolgálatot tünetek észlelésekor. A tűzelhalás ellen az engedélyezett készítményekkel védekezhetünk, az előírások betartásával. Fontos tudni, hogy az uniós előírások miatt májustól streptomycin tartalmú szereket nem használhatnak a kertészek. A növényvédelmi hatóság kötelező védekezést írhat elő a szükséges kezelések és technológia megadásával. A kerttulajdonosok személyesen vagy telefonon érdeklődhetnek a védekezés időpontjáról a megyei növényvédelmi szolgálatoknál.
{p}A kajszi elvirágzott, a gyakori esőzések miatt erős moníliás fertőzések alakultak ki. Sajnos vegyszeres védekezéssel már nem segíthetünk fáinkon, de a fertőzött vesszők, ágak egészséges részig terjedő visszavágásával csökkenthetjük a kórokozó további terjedését. A cseresznye- és meggyfákon a védekezés elmulasztása esetén szintén erős moníliás fertőzések jelentek meg. A későbben virágzó fajtákat továbbra is fokozottan védeni kell a kórokozótól.
Megkezdődött a vadgesztenye-aknázómoly rajzása. A védekezést a rajzás kezdetén a nőstények tojásrakásának kezdetére kell időzíteni az engedélyezett növényvédő szerekkel. A permetezést egy hét múlva meg kell ismételni, hogy az új levelek is védve legyenek a kártevőtől.

Ezek is érdekelhetnek