Új kor, új betegségek

Kicsit pontatlan a címünk. Valójában nem új betegségekről van szó, hanem egy új jelenségről: a világ fejlett társadalmaiban egyes betegségek napjainkra szinte népbetegséggé váltak. Az alábbiakban néhány - mai divatos szóval élve - civilizációs megbetegedésről esik majd szó.

Házunk tája2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Új kor, új betegségek

Aranyérben például manapság a lakosság mintegy hatvan százaléka szenved. A bőr- és körömgombásodás majd' minden második embert életében legalább egyszer eléri, bár az érintettek nagy része eltitkolja panaszait. És létezik egy betegség, amiről ritkán beszélünk, pedig a következményei sokkolók: fiatalkori meddőség, méhen kívüli terhesség, vetélés, koraszülés. A fertőzésnek szinte nincsenek tünetei, sok orvos ezért csak néma kórnak nevezi a Chlamydia trachomatist. Ez a leggyakrabban előforduló, szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés.

 

{p} Gyógyír bőr- és körömgombák ellen

Aki szégyellnivalónak véli és takargatja gombás megbetegedéseit, nem fordul orvoshoz. Ennek oka a betegséget kísérő, gyakran riasztó tünetek, valamint a fertőzéssel kapcsolatos tévhitek és társadalmi előítéletek. Igaz ugyan, hogy a fertőzést bárki megkaphatja, de a modern terápiás lehetőségeknek köszönhetően gyógyítható.
Az egészséges ember bőre ellenáll a vírusok, baktériumok és gombák károsító hatásának. Az egyensúly felborulása, az immunrendszer meggyengülése azonban fogékonynyá tesz bennünket a különböző kórokozókkal szemben, így betegségek, fertőzések alakulhatnak ki. A bőrön gyakori a gombás fertőzés, mert a szaruréteg, a haj vagy a szőrszál anyaga, a körömlemez is tápanyagul szolgál többféle gombafajtának. 
{p}  A fény hiánya és a nyirkosság elősegíti a szaporodásukat. A cipőben szorosan összepréselt lábujjak között is könnyen fertőződhet a bőr.
Létrejöttében az egyéni hajlam döntő jelentőségű, amely mellett számos hajlamosító tényező ismert, amely elősegíti a gombaspórák megtelepedését. Például a műszálas ruhadarabok, illetve zárt cipők viselése, az antibiotikumok túlzott szedése, a túlsúly, a cukorbetegség, a végtagok elégtelen vérellátása, a vitamin- és vashiány, a legyengült immunrendszer. A fertőzés jelei a bőrön éles, pirosas szélű, kör alakú, hámló, gyulladásos foltok formájában jelentkeznek. A köröm fénytelenné válik, megvastagodik, sárgásbarnára színeződik.
{p} Fontos tudni, hogy a bőr- és körömgomba önmagától nem múlik el. Az idő múlásával a fertőzés nagyobb felületekre, sőt más testrészekre is átterjedhet. A kezeletlen gombás megbetegedések orbáncot, ekcémát vagy nyirokérgyulladást is okozhatnak. Senki ne szégyelljen ezért a tünetei miatt szakorvoshoz fordulni, hiszen van segítség. A bőrgyógyász a pontos diagnózist a szakrendelőben a fájdalommentesen levett minta alapján, laboratóriumi vizsgálat után állapítja meg. {p} A modern terápiás lehetőségekkel, napi rendszerességgel elvégzett kezelésnek hála a gombás megbetegedés gyógyítható. A szakorvos a gyógyszer mellett folyékony ecsetelőszert is fölír, amelynek segítségével a tünetek lassan megszűnnek. A megelőzés és az újrafertőzés elkerülése érdekében mosakodás után gondosan töröljük szárazra az ujjak közötti bőrt. Felöltözés előtt használjunk gombaellenes gyógyhintőport. Ne bújjunk bele más lábbelijébe, papucsába, védekezzünk a fokozott lábizzadás ellen.


{p} A meddőség láthatatlan réme

A furán viselkedő baktériumot az orvosok több mint száz éve ismerik, ám az általa okozott betegség tényleges jelentőségét csak az elmúlt évtizedekben ismerték fel. A kórokozó ugyanis rejtőzködik, álcázza magát. Úgy "viselkedik", mint egy vírus, illetve élősködő: a szervezeten kívül speciális alakot vesz fel, és abban él tovább, szaporodásra azonban csak a gazdaszervezet különleges tulajdonságú, váladéktermelő hengerhámsejtjeihez kapcsolódva képes. Ilyen sejtek leginkább a nemi szerveknél találhatók. Ez a nők esetében leginkább a méh, a méhnyak, a petevezeték, illetve a húgycső, férfiaknál pedig főként a húgycső. A fertőzött nők 65-80, a férfiak 45-50 százaléka tünetmentes. Így a baj még akkor is észrevétlen maradhat, ha az illető egyébként átesik orvosi vizsgálaton, csak épp célzottan nem keresik ezt a kórokozót.
{p} Az esetek túlnyomó hányadában nem produkál látványos vagy zavaró tüneteket. Akár hónapokra is képes "elbújni" a szervezetben, és az osztódási ideje is csupán két-három nap. A következmények roppant súlyosak is lehetnek, nőknél többek között megnő a méhen kívüli terhesség veszélye, valamint a méhnyálkahártya károsodása miatt nagyobb a rizikója a vetélésnek, illetve a koraszülésnek. Akár meddőség is kialakulhat. S akkor még nem beszéltünk a szövődményekről: kevesen tudják például, hogy a Chlamydia trachomatis szemészeti gyulladások és tüdőgyulladás okozója is lehet. Férfiaknál a baktérium sem a spermaképet, sem pedig a megtermékenyítőképességet nem befolyásolja, legfeljebb húgycsőgyulladást okoz.
{p} A betegség szempontjából a leginkább veszélyeztetettek a szexuális életet elkezdő fiatalok, huszonöt éves életkorig. A fertőzés előfordulásának esélyét növeli a korán elkezdett nemi élet. További rizikót jelent a gyakori partnercsere.
A Chlamydia antibiotikumokkal kezelhető, természetesen mindkét partnerre értve. A hazai orvosok leginkább az egyszeri dózisú, egy alkalommal bevehető gyógyszereket részesítik előnyben. Fontos, hogy minél többen tudják: a baj megelőzhető az óvszer használatával. Ugyanakkor létezik egy ennél sokkal egyszerűbb és kevésbé "zavaró" megelőző módszer is, amely a legolcsóbb és a legszélesebb körben alkalmazható. Úgy hívják: hűség...

 

{p} Se ülni, se állni

Az aranyér minden második ember életét megkeseríti. Időskorban a legtöbbünknek aranyere van anélkül, hogy panaszt okozna. A betegségről az érintettek csak akkor szereznek tudomást, ha szövődmények társulnak hozzá. A végbélnyílás körüli visszerek kitágulását alkati sajátosság, tartós székrekedés vagy ülőfoglalkozás tovább fokozhatja. A szövődmények gyulladás, vérzés, valamint az aranyeres csomók kifekélyesedése és elhalása formájában jelentkeznek.
{p} A gyulladásba jött aranyér hirtelen fájdalmassá válik, és ez a végbéltáji fájdalom minden lépésnél vagy köhögéskor erősen fokozódik. Az aranyeres csomókban a vér pangása miatt vérrög alakulhat ki. Még fájdalmasabb panasz a csomók kizáródása. Ilyenkor a csomó kicsúszik a végbélen, és a kitüremlést a végbél záróizma leszorítja. A vérzés székelés után jelentkezik, a székleten friss, piros vércseppek vagy -csíkok formájában észlelhető.
A betegség elhanyagolása hátrányunkra válhat: számos esetben csak műtéti beavatkozással lehet gyógyítani. Ezért is igen fontos, hogy időben, a tünetek jelentkezésekor keressünk fel szakembert.
{p} A vizsgálat során a beteg oldalt fekszik, alsó végtagjait felhúzza a hasáig, míg az orvos gumikesztyűs ujjal alaposan áttapintja a végbelet. Minthogy a végbélen keresztül távozó friss vér rosszindulatú daganatok, fekélyes bélgyulladás jele is lehet, az alsó bélszakasz műszeres vizsgálatát, az endoszkópos vastagbéltükrözést is elvégzik. A kezelés történhet úgynevezett konzervatív módon - műtéti beavatkozás nélkül -, ám súlyos, visszatérő esetben csak a műtéttől várható végleges gyógyulás. Igen fontos a széklet rendezése. Ennek megfelelően bő folyadékfogyasztással, rostdús táplálkozással törekedni kell a rendszeres, napi székürítésre. Szükség esetén székletlágyító gyógyszereket, hashajtót, kúpot kell alkalmazni.
{p} Különös gondot kell fordítania a betegnek a tisztálkodásra: székletürítés után a végbélnyílást és környékét langyos vízzel alaposan meg kell mosnia. Az ülőmunkát csökkentsük, amennyire tudjuk, kerüljük a testsúlynövekedést, fordítsunk figyelmet a fokozott testmozgásra. A gyulladt aranyerek kezelésére hatékony gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kenőcsök, kúpok állnak rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetnek