Boldogtalanság ellen rózsát

A Coloradóban talált maradványokból arra lehet következtetni, hogy legalább 35 millió éve nyílik a rózsa. Az ókorban Aphrodité, a szerelem istennőjének virága volt, Szappho görög költőnő a virágok királynőjének nevezte. Augustus császár idején a rózsa fontos ház- és asztaldísz lett, az ünnepeken az utcákat is rózsaszirommal szórták tele.

Házunk tájaPintér Csilla2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
Boldogtalanság ellen rózsát


A virágot ették és itták is: rózsakocsonyát, rózsamézet, cukrozott rózsaszirmot és rózsabort készítettek belőle. A korai keresztények a bujaság megtestesítőjét látták a virágban, de később rózsát szenteltek Máriának, és rózsaszirmokkal borított utcákon haladtak végig a körmenetek. Úgy tartották, hogy a Rosa mystica, a titokzatos rózsa maga Mária. Régen gyógyszernek is használták, a rózsa nem hiányozhatott a kolostorkertekből. Már a római Plinius harminckét, rózsából készült gyógyszert sorolt föl, és a középkorban is több tucat betegséget kezeltek vele. Mivel termése, a csipkebogyó rengeteg C-vitamint tartalmaz, évszázadokon át kiváló ellenszere volt a skorbutnak, és használták szívbetegség, gyomorrontás, láz, köhögés, vérzés, kopaszodás ellenszereként is. Napjaink kutatásai sorra megerősítik a rózsa fertőzésgátló és vérzéscsökkentő hatását.
Gyógynövényként a rózsa népszerű a kozmetikai iparban is, mivel a belőle gyártott készítmények megkönnyítik a sejtek regenerálódását. A tiszta rózsaolajnak több mint ötszáz olyan összetevője van, amely segít megtartani a száraz bőr nedvességét, jótékony a ráncos és érzékeny arcbőrre, belélegezve pedig enyhíti a fejfájást. Mivel kitűnő közérzetjavító, hatékony a boldogtalanság ellen is.

Ezek is érdekelhetnek