Megfizethető a tenger aranya

Míg korábban csak elvétve használtunk olívaolajat, ma már sok magyar háziasszony konyhájában megtalálható a "Földközi-tenger aranya", hiszen megfizethető áron, gusztusos csomagolásban bőséges a választék az üzletekben. A divat okán? Nem.

Házunk tájaPintér Csilla2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Megfizethető a tenger aranya


Kezdjük felfedezni az olívaolaj azon hatásait, amelyekkel már hatezer évvel ezelőtt nagyjából tisztában voltak. Ma még azonban legtöbben csupán salátákhoz, öntetekhez merjük használni, akkor is úgyszólván csak jelképes mennyiségben, cseppenként, csakis a különleges zamata miatt. Az egészségtudatos táplálkozás híveinek azonban meggyőződésük, hogy napi táplálkozásunk szerves részévé kell válnia az olívaolajnak. Nem is szólva arról, hogy jótékony hatása miatt a szépség iránti vágy is előkelő helyre sorolja a fogyasztását.
Nyilvánvaló, hogy az évezredekkel ezelőtt élt emberek nem ismerhették az olívaolaj öszszetevőit, és azt sem tudták pontosan, hogy fogyasztása következtében milyen folyamatok játszódnak le a szervezetükben. Mással össze nem téveszthető ízét, kedvező hatását azonban a saját bőrükön tapasztalhatták. Szó szerint, mivel például a görögök olyannyira hittek a hatásában, hogy olimpikonjaik rendszeresen itták, és bőrükbe is bedörzsölték az olívaolajat. Mi több, a görögök és a rómaiak szerint az olíva a legfontosabb a növények közül, olaját gyógyszerként is használták. Az ókorban egyebek mellett sebeket kezeltek vele, lázas betegnek, ideges, kimerültségben szenvedő, epéjét fájlaló betegnek adták gyógyírként.Az ember ősidők óta szent növényként tisztelte az olajfát, amelynek isteni származást tulajdonított, és erősen hitte, hogy a belőle sajtolt olaj az égiek ajándéka. Olyan kincset látott benne, amellyel nemcsak kereskedni lehetett, hanem áldozati kenetként, éhsége csillapítására, gyógyításra, testápolásra és világításra tudott használni. Nem csoda hát, hogy az eredetileg a Földközi-tenger keleti vidékéről származó olíva elterjedt Egyiptomban, Palesztinában, Krétán, Rodoszon, Görögországban, Olaszországban, és később a mediterrán térség egészén.
A legújabb kori tudományos kutatások megadták a nagyon is földi, egyértelmű magyarázatot arra, valójában milyen erők rejlenek az olívaolajban. A növényi olajoknak ez a fajtája rendkívül gazdag zsírban oldódó E-vitaminban, amelyről köztudott, hogy erős antioxidáns hatású, megköti a károsító szabad gyököket. Magyarán, lassítja a szövetek öregedését, ezért védő hatású lehet a rák, a szív- és érbetegségek, az infarktus megelőzésében, erősíti az immunrendszert, csökkenti a káros koleszterinszintet, a szürke hályog kialakulásának kockázatát.
Mivel éghajlatunk alatt nem él meg az olívaolajat adó olajfa (Olea europaea), külföldről származik a nálunk kapható olívaolaj. A mediterrán térség fő termelője ma Olaszország, Spanyolország, Görögország, Portugália, Tunézia és Törökország, ahol az olaj zömét a nemes olajligetek adják, amelyeket vadolajfákra szemeznek. A bogyót sokféleképpen lehet elkészíteni: fogyasztják sózva, főve (általában kisajtolják).
Gépesített világunkban többek között Ibizán is a hagyományos, ősi eljárással, nehéz fizikai munkával állítják elő az értékes olívaolajat. Akad olyan család a szigeten, amely még ma is a rég elment szépapa lóval hajtott, generációkat kiszolgált olajprésével keresi a kenyerét. Ha bizony vékonyka is az a kenyér, mert igen kevés haszon származik az olívatermesztésből és feldolgozásból. Mindenesetre, összekötik a kellemest a hasznossal-egészségessel, ezért amit csak lehet, hidegen sajtolt olajukkal készítenek el a konyhában. Például a halételeket, a sült húsokat, a köreteket, a mártásokat, de még a zöldséglevest sem tudnák elképzelni olívaolaj nélkül. A pirítóst is megkenik vele, és állítják, hogy egy szelet puha kenyéren szintén fenséges ízű az olívaolaj.

Ezek is érdekelhetnek