Őszi málnát szüretelnek

Két fő típusa ismert a málnaféléknek: a hagyományos vagy nyári, illetve az őszi málna, amelyet kétszertermőnek, folytonérőnek és sarjontermőnek is mondanak. Benedek László nagyrédei gazdálkodó ez utóbbi mellett döntött, méghozzá két hektár erejéig.

Házunk tájaBozsik József2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Őszi málnát szüretelnek


Különös érzés, hogy szeptemberben is tucatszám zsongnak a méhek a virágzó málnatövek körül, miközben rengeteg zöld termést is láthatunk, nem beszélve a piros szemekről. A gazdaságosan működő ültetvény alapvető pillére a fajta. A Benedek család azért döntött az őszi málna és ezen belül is az Autumn Bliss fajta mellett, mert a szamócával kezdődik a szüretek sora, majd a ribiszkékkel folytatódik, és a megbízható, jó szedőknek is biztonságot ad az a tudat, hogy itt a fagyokig lesz munkájuk. És a jó szedő kezei között a 220 forintos, guruló minőségű málna nem válik százforintos lémálnává. A másik szempont, hogy Nagyrédén a nyári málna idején alig lehet munkást találni, mert mindenki a sajátját szedi. A tüskétlen szeder az őszi málnával egyszerre érik, de az utóbbi tíz évben a szeder átvételi ára általában alacsonyabb volt, mint a málnáé. A málna kilóját 2004-ben 200-220 forintért vette át a helyi hűtőház, ugyanennyit fizet az őszi málnáért is, ám a tüskementes szederért csupán 60-80 forintot adnak.
Az őszi málna termesztése lényegesen eltér a hagyományos málnáétól. Utóbbi az első évben csupán sarjat fejleszt, és csak a második évben hozza meg a termést a kétéves termővesszőkön. A sarjontermő málna ellenben - innen is kapta a nevét - az egyéves sarjakat nemcsak kifejleszti, hanem még ugyanabban az évben terméseit is beérleli. Azt gondolhatnánk, ezáltal kevesebbet terem, hiszen sok energiát fordít a sarjfejlesztésre - nem így van. Meglepő, de több gyümölcsöt érlel, mint a hagyományos fajták. Az Autumn Bliss egy hektáron 12-13 tonna gyümölcsöt is ad, míg a legjobb nyári fajták 9-10 tonnát, de sokszor csak 6-7 tonnát.
Fontos termesztéstechnológiai különbség, hogy a nyári málna letermett vesszőit augusztusban el kell távolítani, hogy ne szaporodjanak fel a vesszőbetegségek és a vesszőt károsító rovarok. Az őszi málnát januárban kopaszra metszik, és a tarra vágott ültetvényben a föld alatti rügyekből fejleszti az új sarjakat. A betegségek és a kártevők fellépése ezért jóval szerényebb az őszi málnában. Ez pedig lehetővé teszi az integrált termesztést, a biomálna előállítása sem lehetetlen. A nyugati piacok ásza lehet a magyar gazdák számára a sarjontermő fajta. További előny, hogy mivel az őszi málna később érik, mint a nyári, a fagyasztása is  kevesebbe kerül.
Az őszi málna gyümölcsminősége éppen olyan jó, mint a nyárié. Idén már július végén beérlelte első terméseit, amikor a közönséges málna szürete már a vége felé járt. Ha valaki összekeverte, jóformán lehetetlen volt szétválogatni a kétféle gyümölcsöt.A jó teljesítményhez azonban elengedhetetlen az öntözés, enélkül majdhogynem lehetetlen az őszi málna gazdaságos termesztése. Ez lehet az oka annak, hogy nehezen terjed el nálunk, bár évek óta jó néhány államilag elismert fajta telepíthető.

Ezek is érdekelhetnek