Üzenjük

E heti témáink: a Nero csemege- és borszőlőfajta növényvédelme, valamint a Szőlőtermesztés című szakkönyv.

Házunk tájaVeszelszky Éva2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Üzenjük


Szalai István, Tompa
A Nero a házikertek egyik értékes, gombabetegségekkel szemben kevésbé érzékeny csemege- és borszőlőfajtája. Ez a jó ellenálló képességet mutató fajta azonban a vegyszerperzselésre nagyon érzékeny. Így valóban előfordulhatott, hogy a gombabetegségekre érzékenyebb Favorit és Cardinal mellett a lisztharmat ellen kijuttatott permetlé csak a Nero levelét perzselte meg. A hajtások azonban tápanyaghiány miatt is leszáradhattak. A magnéziumigényes Nero esetében idén több helyről jelezték, hogy a száraz időszakban akadozott a magnézium felvétele, ami hajtásszáradáshoz is vezethetett. A magnézium felvehetőségét a talaj gyakori lazításával, mulcstakarásával, őszi szervestrágyázásával javíthatjuk, amit tavasztól, a tőkék leveles állapotától nyár közepéig magnéziumtartalmú lombtrágyák (Magnisal, Biomit Plusz) permetezésével kiegészíthetünk. A nitrogént is tartalmazó lombtrágyákat nyár közepétől azonban már ne adjuk, mert késleltetnék a hajtások beérését, és az eljárás ronthatná a termés eltarthatóságát, minőségét.
Bár a Nero fajta gombabetegségekkel szemben jó ellenálló képességet mutat, termőhelytől függ, hogy lehet-e permetezés nélkül termeszteni. Jól átszellőző, kellően benapozott területen, jó táperejű, könnyen átmelegedő talajban, ahol rendszeres zöldmunkával jól átszellőző lombfelületet alakítottak ki, permetezés nélkül is lehet egészséges növényeket nevelni. Általában azonban az évi háromszori megelőző védekezést ajánlják: a rügyfakadás idején lemosó permetezést, a virágzás előtti, majd a virágzás és terméskötődés közötti időszakban megelőző növényvédelmi permetezést. A permetszerek tapadásának fokozására, a hatás és a hatóidő növelésére javasoljuk, hogy a permetléhez  feltétlenül keverjenek növényvédő és növényerősítő hatású ásványi alginitet vagy zeolitot. Az ásványi anyagok a kedvező fizikai tulajdonságok mellett tartalmazzák a növények fejlődéséhez szükséges tápelemeket is, rendszeres használatukkal tápelemhiány tünetei csak szélsőséges esetekben léphetnek fel. Tapasztalatok szerint az ásványi anyagokkal elvégzett permetezés a késői fagyokkal szemben is bizonyos fokú védelmet nyújt.

Kaszonyi István, Mezőség
A szőlőtermesztés legkorszerűbb ismereteit Bényei Ferenc-Lőrinc Lajos-Sz. Nagy László Szőlőtermesztés című könyve tartalmazza (egyetemi tankönyv is). A könyv részletesen foglalkozik a - nálunk egyre népszerűbb - kéthuzalos magasművelés gyakorlati tudnivalóival is.Másik kérdésére: a vegyszerek előállítói általában azt garantálják, hogy előírás szerint tárolva a szerek két-három évig megőrzik a hatásukat. Később fizikai vagy kémiai behatásra a szerek tulajdonságai megváltozhatnak. Az olyan kristályos vegyületek azonban, mint a rézgálic, a kristályos szerkezet átalakulásával elárulják, ha a kémiai összetétel - általában nedvesség hatására - megváltozik. Száraz, sötét helyen tárolt rézgálic általában hosszabb ideig megőrzi a tulajdonságait, így mindaddig felhasználható, amíg a kristályos szerkezet megmarad, és a kristályok vízben maradéktalanul oldódnak.

Ezek is érdekelhetnek