Mielőtt beköszönt a tél

A néphagyomány szerint Szent Orsolya vértanú napjától (október 21.) gyilkos halál leselkedik a még ezernyi színben pompázó természetre. A következő tíz napban majdhogynem törvényszerűen megjönnek az első fagyok, amelyek leválasztják a még élő leveleket, majd Farkas napján (október 31.) végképp álomba merül a természet.

Házunk tájaVeszelszky Éva2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Mielőtt beköszönt a tél


Ezen a napon régen az elmúlás jelképeként "vénfát" döntöttek, amelynek ága az emberek lelkében reccsent. Az áldozat helyén azonban új élet fakad, ezért ültettek ugyanezen a napon a régi helyére életerős csemetéket. Az ünnepkört lezáró mindenszentek, majd halottak napján a népi hiedelemvilágban az élők és elhunyt szeretteik egy asztalnál étkeztek, jelezvén a folyamatot, hogy a halál nem végső elmúlás, az áldozatból új élet serken.
Lombhullástól rügyfakadásig bármikor telepíthető a szőlő, de a tapasztalatok szerint a korábban ültetett tövek biztosabban erednek és erőteljesebben fejlődnek. Ennek azonban feltétele, hogy a tövek mélyen fellazított, megtrágyázott és kellően ülepedett talajba kerüljenek. Ültetés után a fagykár ellen felkupacoljuk a töveket. Homokos talajon a szél a kupacokat kevésbé hordja el, ha szalmát keverünk bele vagy mulccsal takarjuk a töveket. Sokan már most megszedik az oltóvesszőket, pedig azok sokkal jobban erednek, ha az első fagyok már jól átjárták az egész fatestet.
Az első dércsípés után már megédesedett naspolyát, somot, csipkebogyót és kökényt is leszedjük. Hűvös helyen szétterítve egy darabig eltarthatók, de jobb minél előbb feldolgozni a fagytól megpuhult terméseket. A fákon és gyümölcsbokrokon még jól láthatók a szüreti sérülések. Ezeket ne hagyjuk kezeletlenül, mert a fagyok tovább repesztik a megnyílt sebeket, és utat nyithatnak az áttelelt kórokozóknak és kártevőknek.
A gyümölcsbokrok közül a jól fejlett málnahajtások ilyenkorra elérhetik a 2-2,5 métert. A hajtások visszavágásával 150-160 centiméterre segítjük, hogy erőteljesebben fejlődjenek a középtájon elhelyezkedő legfejlettebb termőrügyek.
Nagyon jó, ha már ilyenkor kitesszük a madárodúkat, ahova a kert ingyenmunkásai, a kártevőket ritkító énekesmadarak beköltözhetnek. Etetni azonban csak a nagyobb fagyok beköszöntével vagy havas időben kezdjük el őket.
Fóliatakaró alól egész télen szedhető a spenót, a sóska és a petrezselyem, a csicsóka takarás nélkül is kinn maradhat a földben. A dércsípte káposzta, kelbimbó és sütőtök az első fagytól már megédesedett, így betakarítható, és helyét előkészíthetjük a tél alá vetésre. Az erősebb fagyok előtt vethetünk áttelelő vöröshagymát, zöldborsót, sárgarépát, pasztinákot, petrezselymet, és duggathatunk fokhagymát. A magokat ilyenkor mélyebbre vetjük, mint tavasszal, hogy a fagymozgások ne hozzák a felszínre, és a csírázásuk se induljon túl korán meg. A kiszáradástól és a szélkár ellen is megvédhetjük a veteményeket, ha jól elágazó, tüskés ágakkal takarjuk a talajt.
A kiürült ágyások földjét mélyen forgassuk meg, de a rögöket ne simítsuk el! A madarak így kicsipegethetik a bebábozódott kártevőket, és a fagy, a nap fertőtlenítő sugarai és a csapadék is átjárhatják a mélyebb rétegeket.
Mielőtt a telelőhelyre vinnénk a növényeket, alaposan tisztítsuk meg őket a száraz, beteg hajtásoktól és levelektől. A fagyérzékeny növények biztosabban áttelelnek, ha a talajukat vastagon takarjuk faforgáccsal vagy fenyőkéregmulccsal.