Üzenjük

E heti témáink: a pele, a feketeribiszke, a használt étolaj szűrése.

Házunk tájaVeszelszky Éva2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Üzenjük


Takács Zoltán, Győr
A pelék védett állatok, a pusztításuk tilos. Ahol komoly kárt okoznak, ott az elriasztásuk a járható út. Mint írta, eddig békés nyaralójuk éjszakai nyugalmát a pelék rendszeresen zavarják. Valószínűleg a mogyoróbokrok vonzották az egyre szaporodó apró rágcsálókat. A leírása alapján a hivatlan vendég egyaránt lehet a nagy pele vagy a mogyorós pele, hiszen mindkettő éjszakai állat. A nagy pele bemerészkedik a házak padlásaira, egyébként gyakrabban él faodvakban és madárodúkban. Az állat szőre a hátán szürke, hasán fehér, szeme körül barnás gyűrű van. Jellemző rá, hogy fa- vagy madárodúkban készített, mohával kibélelt vackában már augusztus végétől hosszú téli álmot alszik.
A mogyorós pele egér nagyságú, sárgásvörös bundájú, kedves, apró állat. Erdős helyeken és kertekben él, a mogyoróbokrok különösen vonzzák. Arasznyi fészke gömbölyded, a kijárata oldalt van. Ritkábban faodvakba, gyakrabban a fák és bokrok magasan lévő ágaira építi. Itt csak világra hozzák és felnevelik a nőstények a fiókákat, a mogyorós pelék októbertől tartó téli álmukat faodvakban vagy nagyobb avarcsomók alatt alusszák.
Mindkét fajtól téli álmuk alatt meg lehet szabadulni, ehhez azonban időben fel kell tárni a szálláshelyüket. A tél közeledtével már mély álomba merült peléket - mohából és avarból készített takarójukkal együtt - ki lehet vinni a közeli erdőkbe. Természetesen emellett a házakban ajánlott a pelék bejáratait eltömíteni, valamint a faodvakban és a fákon lévő fészkeket is eltávolítani, nehogy tavasszal újra visszatelepedjenek.

Parragh Károlyné, Haraszti
A feketeribiszke-fajták közül az öntermékenyként leírtak mellé is ajánlott porzó fajtát ültetni. Kísérletek bizonyították ugyanis, hogy a kifejezetten öntermékenynek elismert Fertődi-1 fajta virágai is önmagukban csak 49 százalékban, míg fajtatársítással 76 százalékban  termékenyülnek meg (ugyanez más fajtáknál 30-70 százalékos arányt mutat). A virágok biztonságos megtermékenyüléséhez kettő-négy fajta egymás mellé telepítése szükséges. Mivel az időjárási tényezők is jelentősen befolyásolják a beporzást és a terméseredményeket, a tőlünk eltérő - a feketeribiszke számára kedvezőbb - éghajlati viszonyokra nemesített külföldi fajták nálunk nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Fajtaválasztáskor ezért elsősorban a hazai viszonyokra nemesített Fertődi-1 és a Hidasi bőtermő fajtákat ajánljuk, valamint a külföldi fajták Magyarországon meghonosított változatait: a Silvergieter F-59 és a Wellington XXX fajtát. Ültetésre engedélyezett még a Titánia, amely - bár Svédországban nemesítették - nálunk is jó termőképességű, betegségeknek ellenálló fajta. 
A feketeribiszke hűvös, párás, de széltől, fagyzugoktól védett területen, magas humusztartalmú talajokon fejlődik a legszebben. Mivel a szél és a tűző napsütés árt neki, vegyes telepítésben, valamint házikertben a gyümölcsfák védelmében általában jobb termést hoznak a bokrai, mint monokultúrában, üzemi ültetvényeken.

Kele Szilárd, Zalaegerszeg
A használt étolaj szűrésére a zeolittartalmú Derolin ásványi étolajderítőt ajánljuk. Az olajban elkevert porózus szerkezetű ásványi por megköti, majd ülepíti a lebegő részecskéket, és ioncserélő tulajdonsága folytán kémiailag is deríti az olajat, azaz kiszűri belőle az egészségre ártalmas égéstermékeket. Derítéssel az avas vagy - hal sütésekor - nem kívánt ízt felvett olajat is megtisztíthatjuk, de ekkor ajánlott többször átkeverni az elegyet. A por adagolásával kisebb - napi főzés alkalmával felhasznált - mennyiségeket is meg lehet szűrni. A megtisztított olaj így gondtalanul újra felhasználható, a leülepedett olajsár takarmányadalékként feletethető az állatokkal.
A már étkezésre alkalmatlan olaj fakerítések és karók konzerválására használható. Nagyon kis adagokban az öreg olaj és az olajsár a komposztba is juttatható, minthogy szerves anyag, és idővel elbomlik.

Ezek is érdekelhetnek