Üzenjük

E heti témáink: a szőlőtelepítés és a szaflór kinyerése.

Házunk tájaVeszelszky Éva2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Üzenjük


Cseh István, Tiszaszőlős

Homoktalajra is ültethető, jó fagytűrő képességű, betegségekre kevésbé fogékony, kiváló szőlőfajtákból egyre nagyobb a választék a hazai faiskolákban. Közülük házi kertekbe olyan, hazai nemesítésű fajtákat ajánlunk, amelyek jó tűrőképességük mellett ízletes termésűek és jó hozamúak. Ilyenek a csemege- és borszőlőnek egyaránt kedvelt, sötétkékre színeződő Nero és a hozzá hasonló, de korábban érő, nagyobb és ropogósabb bogyójú Eszter fajta. A fehérszőlők közül jó termőképességű, tetszetős, illatos, zamatos gyümölcsű a Palatina (Augusztusi muskotály), a szeptember közepén érő, nagyfürtű, de semleges ízű Fanny és Teréz. Mindhárom fajta nagy szemű, a bogyók héja vastag, ezért jól tárolható és szállítható, piacos szőlők. Kifejezetten borszőlőnek ajánlható a fehérszőlők közül a Csillám és a Viktória gyöngye, a vörösborszőlők közül pedig a Duna gyöngye. Mindhárom fagytűrő képessége kiemelkedő, a tőkék téli takarás nélkül is állják a hideget, és ha mégis elfagynak, megújulnak.
Homoktalajon gyökeresen és dugvánnyal is szaporítható a szőlő, de az oltványoktól jobb termés várható. Telepítésnél a nagy adagú istállótrágya mindenképpen kedvező a talaj szerkezetének és vízháztartásának a javítására. Ezt a kedvező hatást erősíti, ha ásványi trágyát is kever a talajba: gödrönként 2-5 kg alginitet vagy 30-50 dkg zeolitot, amelyet Meliorit néven forgalmaznak. Mindkét ásványi anyagot a szerves trágyával együtt az ültetőgödör altalajába keverjük, még jobb, ha vízzel mélyen bemosatjuk. Nagyon kedvező, ha ültetéskor alginitből vagy zeolitból, vízből és helyi földből híg, pépes anyagot keverünk, amellyel bevonjuk a gyökeres vesszők vagy oltványok gyökerét. Az agyagpép védelmet nyújt a gyökér fertőződése és kiszáradása ellen, segíti az eredést és a csemeték egészséges fejlődését.

Polgári Viktor, Soroksár
A szaflór a sáfrányos szeklice vagy pórsáfrány virágszirmaiból kivonható színezőanyag. A szaflórsárga a szirmok vizes vagy alkoholos áztatásával, a szaflórvörös zsíros vagy olajos áztatással nyerhető. Mindkettőt timsós főzéssel is kivonhatjuk, a sárga színhez kevesebb, a vöröshöz több timsó szükséges. A színezék cukrászsütemények, ételek, italok és gyógyszerek engedélyezett festőanyaga. A szárított virágszirmok szép sárga színt adnak a húslevesnek, és mértékkel a csirkék takarmányába keverve a tojás sárgáját is élénkítik. Viszont a sok sáfrány természetellenesen vörösre színezi a tojásokat!

Ezek is érdekelhetnek