Keresd a koronát!

Hamarosan megjelenik a koronás tojás a hazai piacokon. A védjeggyel ellátott terméket egyelőre hét nagy tojástermelő fogja előállítani, akik a magyar koronát választották védjegyül.

Házunk tájaPethes József2005. 01. 28. péntek2005. 01. 28.
Keresd a koronát!

Ettől a lépésüktől piaci pozíciójuk javulását várják, hiszen a tojáságazat a tavalyi évet vesztességgel zárta. Földi Péter szerint ennek legfőbb oka, hogy túltermelés van az Európai Unió piacán, és más évekkel ellentétben még decemberben sem tudtak jövedelemhez jutni a termelők. A tojás önköltsége a tavalyi év végén 12,80 forint volt, az értékesítési átlagár pedig 12,50 forint. A Tojásszövetség titkára ezért azt javasolja, hogy aki csak teheti, hozza előbbre a tervezett kivágást, és később telepítsen, mert valószínűleg az év második felében jobbak lesznek az árak.
Az Egészséges tojás elnevezésű védjegy garantálja majd az élelmiszer kiváló minőségét. Erre külföldön is vannak már jó példák, Angliában például Lion Quality, Ausztriában pedig Frischeier néven működik minőségtanúsítási rendszer. Molnár Györgyi, a védjegy titkára elmondta, hogy alakult egy szakmai bizottság is, amely ellenőrzi majd a minőségi megfelelést. Ez a bizottság vizsgálta a védjegyre jelentkezett cégeknél az állat-egészségügyi helyzetet, a tartástechnológia és a takarmányozás színvonalát.
A feltételek eléggé szigorúak, hiszen egy olyan állat-egészségügyi és higiéniai programmal kell rendelkezni, amely garantálja a biztonságot és biztosítja a fogyasztó szemében a hitelességet. A program magába foglalja a takarmányozási és a tartási körülményeket, valamint egy járványvédelmi szabályzatot, amely kiterjed a járványok megelőzésére, leküzdésére, a takarításra, a fertőtlenítésre, a rágcsáló- és rovarirtásra, valamint a vakcinázásra. A termelés alatti állat-egészségügyi ellátás és ellenőrzés kiegészül laboratóriumi vizsgálatokkal, valamint a védjegybizottság rendszeres ellenőrzésével. A program időszakosan változni fog, de bizonyos fertőzések, például a szalmonellózis megelőzésére kiemelt figyelmet szentelnek. A feltételek megteremtése után fontos feladat lesz a védjegyet viselő, kiváló minőségű, egészséges magyar tojás széles körű megismertetése. A fogyasztókat  meg kell győzni arról, hogy milyen előnyeik származnak abból, ha vásárláskor a biztonságos, az egészséget nem veszélyeztető tojást részesítik előnyben a többivel szemben. Jó lenne, ha a vásárlók tudatosan választanának, és kiszorítanák a bizonytalan eredetű, főleg importtojásokat a versenyből. A védjegyet bármely tojástermelő használhatja, aki kérelmezi azt, tagja a Baromfi Terméktanácsnak és megfelel a védjegyszabályzat feltételeinek.

Ezek is érdekelhetnek