Üzenjük

E heti témáink: kombifák; vetőmagvak csávázása biotermesztésben; a Titánia feketeribizli-fajta.

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Üzenjük

Kombifa jeligére
Olyan gyümölcsfacsemeték, amelyek törzsére több fajtát oltanak, általában csak nagyobb faiskolák kínálatában szerepelnek, ott is csak érdekességként, kis választékban. Ha készen nem is kaphatók, azért érdemes felkeresni a közeli gyümölcsfaiskolákat, mert az oltáshoz értő emberek sok helyütt megrendelésre vállalják különböző fajtaösszetételben a kombifák előállítását. Legjobb, ha a környéken jól termő fajtákból oltják be a fákat. A kombifákban nagy lehetőség rejlik, hiszen ezzel a módszerrel kisebb kertekben is - egy vagy két fára oltott több fajtáról - folyamatosan szüretelhetik a más-más időben érő terméseket. Csonthéjasok esetén különösen nagy a jelentőségük, ugyanis  a szakaszos virágzással legalább részben kivédhetők a kedvezőtlen időjárás, a késői fagyok, virágzás idején pedig a hűvös, csapadékos idő, illetve az aszály okozta súlyos kártételek. Önmeddő fajtáknak is biztosítható a beporzásuk, ha egy fára több, egymást jól porzó fajtát oltanak.

Tóth Benedek, Mohács
Biotermesztésben is engedélyezett a vetőmagok csávázása növényi kivonatokkal és ásványi anyagokkal, de ezek a módszerek csak erőteljes, egészséges anyanövényekről szedett magok esetén nyújtanak hatékony megelőző védelmet a palántakori betegségekkel szemben, a már fertőzött magokra hatástalanok. A csírakori betegségek ellen a torma- és a zsurlókivonat, a baktériumos és gombabetegségek ellen a fokhagymakivonat, bab, borsó és retek csávázására a kamillatea jó hatású. Az ásványi anyagok közül apró magvak drazsírozására ajánlják, de vetőágyba szórva minden magonc egészséges fejlődését segíti a zeolit- és nyomelemtartalmú Vetozen KR-60 ásványi por.

Marossy Béla, Érd
A feketeribizli-fajták között újdonság a Titania svéd nemesítésű fajta. Jellemző rá, hogy bokrai nagyon erős növekedésűek, és kiemelkedően sokat teremnek. Nagy fürtű és nagy bogyójú termései fényes feketék, egészségesek, bő levűek, de magas savtartalmúak, zamatanyagokban szegények. A fajta a lisztharmatnak és a rozsdagomba fertőzésének ellenáll, de fogékony a ribiszkerügy a gubacsatka károsítására. Önállóan csak 36, porzófajtával társítva 69 százalékban termékenyül meg. Jó porzófajtája a hazai nemesítésű, nagyon zamatos Fertődi 1 és Hidasi bőtermő fajtának. Minőségre és mennyiségre a legjobb terméseredmény a három fajta vegyes telepítésével érhető el.

Ezek is érdekelhetnek