Én így csinálom

Hernyóhadjárat

Házunk tájaMilassin Béla2005. 03. 11. péntek2005. 03. 11.
Én így csinálom

Az egyhangú tél szorításából szabadult ember lelke felüdül a zöld színű árnyalatokban gazdag természet láttán. De nagyon lehangoló, ha e viruló lombtengerbe a pusztítás harap bele. Ennek voltam szemtanúja a múlt év júniusában, amikor a Balaton-felvidéken az erdők zöldjét nagy területeken szürkére tarolták a hernyók. E kártevők ezután a közeli gyümölcsösökre támadtak. Bár a körtefákat, a diófákat és a szőlőt megkímélték, az alma-, a szilva- és a sárgabarackfáknak nem kegyelmeztek: kopaszra rágták ágaikat. Az egyik hatéves kajsziról fél óra alatt száznál is több hernyót szedtünk le, és másnap ugyanott elölről kezdhettük a hernyóirtást. Mivel ez a módszer csaknem teljesen eredménytelennek tűnt, permeteztem is - ám a közismerten erős méreg, a Bi-58 meg se kottyant nekik. Ezután ragacsos  légyfogót vásároltam, s azt a fák törzsére csavartam gondolván: a fölfelé igyekvő hernyók majd beleragadnak. Nem ez történt: az alulról érkezők a ragadós akadálynál megálltak, és visszafordultak.
Mintegy két-három heti rémuralom után a hernyók a fák törzsein, ágain és összesodrott levelei közt pókhálószerű szövedékükben bebábozódtak. Az elérhető helyeken ezeket már könnyebb volt irtani, de túlnyomó többségük megmaradt. Pár hét múltán jött az újabb meglepetés: milliónyi szürke lepke lepte el a környéket.
Mintegy kétheti röpködés után a nehezebb testsúlyú nőivarú lepkék a fák törzsére, ágaira, a szőlőkarókra és még a szőlőlevelekre is rengeteg tojást raktak, s azokat sárgásszürke, taplószerű szövedékkel fedték le. Hársfánk törzsén és vastagabb ágain a múlt év végén hatvan nagyobbfajta hernyófészket számoltam meg. Egy kisebbfajta, körülbelül két négyzetcentiméter nagyságú tojásfürtöt papírlapra kapartam, és megszámoltam a parányi tojásokat: 602 volt benne! Egyetlen árva hársfánk leveleinek tehát tavaszra hatvanszor ennyi, több mint 36 ezer hernyó esne neki! Bár én a csupán néhány méter magasságig elhelyezett tojáscsomókat drótkefével és hosszú bottal gondosan lekapartam, úgy látom, sokan közömbösek irántuk. Pedig a veszély napról napra közeledik, hirdetőtáblákon kifüggesztett szórólapok is felhívják rá a figyelmet. A tojásokból kikelő hernyók, majd a bábjaikból előbúvó lepkék gyorsan és nagy távolságokra eljuthatnak: a hernyószőrök végein parányi légbuborékok vannak, s ha szél támad, azok segítségével naponta akár húsz kilométerre is elsodródhatnak. Pusztító sáskajáráshoz hasonló országos kárt is okozhatnak. Ne engedjük! A kedvező időjárású tél végi napokon még védekezhetünk ellenük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek