Lila orchideák

A trópusi őserdők növénycsodáit bevihetjük otthonainkba is. Bármennyire hihetetlen, de ezek a pompás virágok jól érzik magukat hazánkban, éveken át onthatják csodálatos virágaikat a mi ablakainkban is, ha tudjuk, hogyan kell "őket" gondozni.

Házunk tájaBozsik József2005. 03. 18. péntek2005. 03. 18.
Lila orchideák

Domokos Mária kertészmérnök szerint az egyik titok az, hogy nem szabad télen 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten tartani őket. Állandóan párásítanunk kell, csak módjával szabad tápoldatozni, az erős szerves trágya pedig inkább káros, mintsem hasznos az orchideának. Nagyon fontos emellett, hogy védjük a nyári tűző naptól a szépségeket, méghozzá árnyékolással. Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, akkor különleges élményben lesz részünk, páratlanul szép virágeső lesz a jutalmunk.
Az orchideavadászok 1732-ben hozták az első ilyen virágcsodát Európába a Bahamákról. Linné 1758-ban 16 trópusi orchideát írt le híres botanikai rendszertanában. Magyar földre csak a XIX. században jutottak el ezek az egzotikumok. Galambos Máriának sikerült hazánkban először orchideamagokból új növényeket felnevelnie, ami óriási fegyvertény volt, hiszen ezzel élenjárt a nemzetközi versenyben is. Világszerte megindult az orchideák mesterséges nemesítése abban az időben, s ennek eredménye a számtalan nagy virágú hibrid lett.
A botanikus kertek és egyéb hazai gyűjtemények pompás virágait elsöpörte a két világháború. Az 1960-as években indult meg a fellendülés, amikor Domokos Mária megkezdte az orchideák és broméliák termesztését a Sasad Tsz-ben, a Kertészeti Egyetemen pedig megindult az oktatás. Domokos János professzor két lányának a könyve a műkedvelő kertészeknek adott lökést, hogy bekapcsolódjanak ebbe a munkába. Szombathelyen Retkes József hozott létre világszínvonalú orchideatermesztő központot. Az 1970-es évek végére hazánk olyan eredményeket ért el, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.
A rendszerváltozás nem kedvezett az orchideáknak, minthogy azok a kertészeti egységek, ahol világszínvonalú termesztés folyt, szövetkezetek voltak. Az átalakulás megpecsételte a Budaörs határában lévő üvegházak sorsát is. Ma már lakópark ékeskedik a hajdani termesztőházak helyén, ahol orchideák tízezrei nyíltak. A cserepes orchideák elsősorban külföldről érkeznek manapság hozzánk. A kezelési útmutató elolvasásához pedig nem árt a német nyelv ismerete.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek