Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 03. 18. péntek2005. 03. 18.
Üzenjük

Tatter Dezső, Gyermely
Mind az áfonya, mind a szeder humuszban gazdag, levegős, jó vízgazdálkodású talajokban, párás viszonyok között vagy öntözéssel fejlődik megfelelően. Amíg a szeder az erősen savanyútól a gyengén meszesig - az említett feltételek mellett - bármely talajban termeszthető, addig az áfonya csak savanyú, illetve erősen savanyú talajokban. Az áfonyánál még a kemény öntözővíz is gondot okozhat a tápanyag felvételében. Meszes talajon - kellő ráfordítással - megoldható ugyan a mészkerülő áfonya nevelése, de még a telepítés előtt ajánlott mérlegelni, hogy megéri-e? Néhány bokor esetén lehet kísérletezni az ültetőgödör talajának savanyításával az alacsony pH-értékű osli vagy Novobalt tőzeg által. Ilyenkor a kiásott gödör fellazított altalajába is bőven keverünk tőzeget, majd a tőzeggel jól kibélelt gödörbe helyezzük a földlabdás növényeket. A beöntözéshez és a későbbiek során is esővizet vagy olyan, lágyított vizet használunk, amelyben legalább fél napig savanyú tőzeget áztattunk. Ehhez egy tízliteres vödörbe elég egy jó maréknyi tőzeget tenni, és ezt még több ízben fel lehet tölteni. A bokrok tövét beöntözés után tőzeges komposzttal, fenyőkéreggel vagy fenyőtűvel takarjuk, amely segíti az alacsony pH-érték megtartását.

Fagyalsövény jeligére
Ha nyírott sövényt szeretne, akkor a telepítéskor ajánlott a növényeket - fejlettségüktől függően - a vesszők felére-harmadára visszavágni. A mélyebben visszavágott hajtásokból hoszszabb és erőteljesebb oldalhajtások fejlődnek. Minden következő metszés alkalmával a nyírás magasságát nyolc-tíz centiméterrel emeljük, mindaddig, amíg a sövény el nem éri a kívánt magasságot. A sövényeket ezután évente kétszer-háromszor nyírjuk. A tél végi metszésekkor a sövényt alakítjuk, ilyenkor a többéves hajtásokat is visszavághatjuk. A kihajtás után - általában május végén - az az évi hajtásokat fele nagyságúra visszakurtítjuk, ezzel újabb elágazódásra késztetjük. A következő metszést nyár közepén-végén végezzük.
Kevesen tudják, hogy a hazai dísznövény-nemesítés jóvoltából fagyalsövényt nyírás nélkül is nevelhetünk. Alacsony, egy méter magas sövénynek kiváló a gazdagon virágzó, sűrű elágazódású, félörökzöld törpefagyal, a Ligustrum ovalifolium "Nünü".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek