Méregfogócska

Szép számmal találhatók a ház körül olyan anyagok, amelyek veszélyeztetik az egészségünket és a környezetünket, ezért fokozott óvatossággal kell bánni velük.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Méregfogócska

A leggyakoribb háztartási veszélyes hulladék: festék, lakk, oldószer, lejárt szavatosságú gyógyszer, kozmetikummaradvány, elhasznált sütőolaj, növényvédő vegyszer, rovarirtó, háztartási vegyi áru, autóápolási cikk, fáradt olaj, szárazelem, akkumulátor, ragasztó, nyomtatók tintapatronjai, elektronikai alkatrészek, neoncsövek. Szemetünknek másfél-két százalékát teszi ki a mérges szemét: pontos besorolásuknak utánanézhetünk a 16/2001. (VII. 18.) számú, a hulladékok jegyzékéről szóló környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi rendeletben. Nevezett anyagok, illetve bomlástermékeik, göngyölegeik, lejárt szavatosságú maradványaik körültekintő bánásmódot igényelnek: valamennyit külön kell gyűjteni és veszélyeshulladék-ártalmatlanító helyre juttatni.
Egyre több és egyre veszélyesebb hulladékot termelünk, amely a talajba, vízbe kerülve súlyos károkat okoz az élővilágban. Szemétbe dobva keveredik más hulladékokkal, és ezáltal az egész kupac veszélyes hulladéknak minősül. Mivel a szemétlerakóba jutva az eső szétmossa a mérgező anyagokat, évszázadokra elszennyezhetik a talajt és a vízbázisokat, ezért a ház körül is feltétlenül külön-külön kell gyűjteni és tárolni a veszélyes hulladékot. Ma még sok településen gond azonban a veszélyes anyagok leadása, tárolása. Néhány nagyobb helységben veszélyeshulladék-gyűjtő udvar fogadja a mérgező szemetet, illetve lakossági gyűjtőakciók keretében lehet megszabadulni tőle. Az akciók időpontjáról és helyéről a helyi zöldszervezetnél vagy az önkormányzatnál lehet érdeklődni.
Ha lakókörzetünkben nincs veszélyeshulladék-gyűjtő udvar, kérjük fel az önkormányzatot (amely jogilag felelős a háztartási hulladék, így a háztartási veszélyes hulladék eltávolíttatásáért), hogy szervezze meg az évenkénti vagy félévenkénti lakossági gyűjtést. A veszélyes hulladék gyűjtése ugyan nem kötelessége az önkormányzatnak, de az igen, hogy települési szinten szabályozza ezt a kérdést. Hogy aztán a szabályozás mit tartalmaz, más kérdés. Mindenesetre nyomást gyakorolhatunk az önkormányzatra: kérni lehet a veszélyes hulladék gyűjtésének szabályozását, abban pedig a gyűjtést. A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1). bekezdése ugyanis a települési önkormányzatoknak kötelességévé teszi - igaz, általánosságban - a köztisztaság és településtisztaság megteremtését. Ez mindenféle hulladékra és hulladékgazdálkodási tevékenységre vonatkozik.
A veszélyes hulladékok szakszerű kezeléséről hasznos tudnivalókat találhatunk a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSZGYSZ) www.kszgysz.hu honlapján.

Tilos!
Mit nem szabad csinálni a veszélyes hulladékkal?
- Lefolyóba, WC-be önteni.
- Háztartási szemétbe dobni.
- Élővízbe, talajba juttatni.
- Elégetni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek