Motoros metszőolló

Nem kell feltétlenül megerőltetnünk a kezünket a tavaszi metszéssel, a kézi metszőollók mellett egyre többen alkalmazzák az elektromos, illetve a pneumatikus, sűrített levegővel működő kerti szerszámokat.

Házunk tájaHajdú József2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Motoros metszőolló

Az utóbbi években egyre több gyártó kínál elektromos, hordozható telepről működtethető metszőollókat. A kínálat bővülését mindenekelőtt az egyre korszerűbb, nagyobb elektromos tárolókapacitással rendelkező, kisméretű és kis súlyú száraz, zselés akkumulátorok gyorsuló fejlesztése tette lehetővé. A telepek kapacitása már nyolcórás folyamatos munkát is lehetővé tesz egyszeri feltöltéssel, és nem is nehezek, tömegük 1,1-3,3 kg között mozog. A minőséget és a megbízhatóságot jellemzi, hogy van olyan gyártó, amely három év garanciát is hajlandó vállalni a telepre és a metszőolló motorikus részeire.
Néhány gyártó az ollóihoz teleszkópos hosszabbító rudazatot is kínál, hogy a gyümölcsfák magasabbra nyúló ágait is el lehessen érni. A nagyobb teljesítményű elektromos metszőollókkal 25-40 milliméter átmérőjű szálas vesszők, gallyak és ágak is levághatók. A legkorszerűbb ollókat fémérzékelő-vel is felszerelik, így megkímélik a pengéket a meghibásodástól, illetve megakadályozzák a feszítő huzal elvágását. A telepek zöme 48 volt egyenfeszültséggel rendelkezik, 4,5-9 amperóra kapacitású és nyolcórás üzemet, illetve egy feltöltéssel tíz-tizenkétezer metszéshez szükséges energiát biztosít.
Az elektromos metszőollók motorjának teljesítménye 90-150 watt között mozog. Biztonsági és működtető kapcsolóval, s ezek mellett gyakran olyan kijelzővel is rendelkeznek, amelyről megállapítható, hogy áram alatt van-e a berendezés. Több esetben a metszőolló mellett szőlőkötöző pisztoly, ritkábban motoros fűrész vagy nagyobb átmérőjű ágak levágására alkalmas átvágó olló is működtethető a telepről. Ezekkel a praktikus szerszámokkal további fáradságos műveletek végezhetők el a szőlő és a gyümölcsfák ápolása során.
Az ollót működtető akkumulátorok tokja vállpántos derékövvel vagy hátizsákszerűen rögzíthető a metsző hátára, így a lehető legkisebb fáradsággal hordozható. Az övön külön oldaltáskában helyezhető el kikapcsolt állapotban a metszőolló, így a dolgozó szabaddá teheti mindkét kezét, ha más munkát akar végezni. Gyakorlati tapasztalatok szerint az elektromos metszőollókkal kétszer-háromszor nagyobb metszési teljesítmény érhető el a hagyományos kézi ollókhoz képest, és nagy előnyük, hogy kímélik a kezet. A hazai forgalmazók a komplett elektromos metszőolló szetteket jelenleg 340-380 ezer forintos áron kínálják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek