Robot nyírja a gyepet

Hajdanán nem okozott gondot a falusi portákon a fűnyírás, mert az állatok elvégezték a gyomtalanítást. Ha mégis felverte a gaz az udvart, kéznél volt a kasza, a sarló. Néhol így van ez még napjainkban is, de egyre több vidéki kertes háznál telepítenek gyepet, ami a kulturált díszkert egyik alkotóeleme. Ebből következik, hogy a fűnyíró már természetes tartozéka a vidéki háztartásoknak.

Házunk tájaPethes József2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Robot nyírja a gyepet

Ki-ki pénztárcája szerint választja ki a hasznos kisgépet. A spórolós ezermesterek saját maguk készítenek különböző prototípusokat elhasznált háztartási gépek motorjainak, alkatrészeinek felhasználásával. Akinek szüksége van fűnyíróra, annak nem kell különösebben nagy anyagi áldozatot hoznia, hiszen akciós áron tízezer forint körüli áron hozzájuthat. Ennyiért elektromos gépet lehet kapni, nem csak egy szezonra. A vágókéseket viszont bizonyos időközönként élezni kell. A kert nagyságától függően kábelt szükséges vásárolni, amiből ötvenméternyi nem kerül többe 6-7 ezer forintnál. Olyan helyeken, ahol nincs áram, vagy túl hosszú zsinór kellene, benzinmotoros fűnyírót alkalmaznak, amely általában drágább az elektromos gépeknél. Mindkét változat nagy hátránya, hogy ott kell lenni mögöttük, tologatni, kezelni kell őket, még ha nem is olyan fárasztó munka ez, mint a kézi kaszálás.
Nos, ennek a világnak vége, mert aki már unja a fűnyírást, az vásárolhat fűnyíró robotot. A teljesen automata kisgép gombnyomásra indul, s amíg gazdája a kertben pihen, ő mindent magától megcsinál. Akkumulátorral működik, szinte hangtalanul dolgozik, 5,5 lóerős, 56 centiméter vágószélességű. Három kése olyan magas fordulatszámon dolgozik, hogy a füvet apró darabokra vágja, így azt nem kell begyűjteni, hanem komposztálódva bekerül a talajba, és tápanyag lesz belőle. Vannak már olyan fűnyíró robotok, amelyek feltöltik akkumulátorukat, sőt be is lehet programozni őket. Így akkor is elvégzik dolgukat, ha valaki hetekig nincs otthon, vagy nem megy ki a hétvégi házába, a telkére. Egy biztos, így már nagy öröm a kiskert, mert nem kell minden hétvégén a fűnyírással bajlódni.
Az ilyen gépek vásárlása előtt csak egy problémát kell megoldani: elő kell teremteni az árukat. Ezek a kis hasznos gépek típustól függően 240-580 ezer forintba kerülnek - és van rájuk vevő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek