Rövidcsőrűnek dajkagalamb

Nagyon nagy hajlamot mutat a változatosságra a házigalamb, s ezt a tulajdonságát a tenyésztők már évszázadok óta kihasználják. Véletlenül felbukkant tulajdonságokat próbálnak még különlegesebbé tenni, majd genetikailag rögzíteni.

Házunk tájaCzeglédy Pál2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Rövidcsőrűnek dajkagalamb

A magyar rövidcsőrű galamb tenyésztői a budapesti díszgólyás és a bécsi rövidcsőrű galamb keresztezésével olyan egyedeket kaptak, melyek mindkét fajta legszebb tulajdonságait is messze felülmúlták. Ebből a keresztezésből egy extrém megjelenésű fajta, a budapesti rövidcsőrű jött létre. Rövid idő alatt Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és az arab világban is megkedvelték.
Alakgalamb karakterét jellegzetes feje és kecses alakja határozza meg. Feje egyetlen galambfajtáéhoz sem hasonlítható. Jellemzői, hogy a fejtető szélessége és hosszúsága azonos méretű, a fejen három kiemelkedés látható, az egyik a tarkónál, míg a másik kettő a szemek fölött. A fejtető középen bemélyed, elöl meredek a homlok van, mely alatt rövid, babszem alakú csőr ül. Jellegzetes tulajdonsága a nagy, nyitott kék szem. A szem nagyságát növeli, hogy a szemhéjak nem fedik teljesen a szemgolyót, ezeknek a galamboknak nyitott szemeik vannak. Ezek a tulajdonságok a galamb fejének arcszerűséget kölcsönöznek. A tenyésztők szeretik, ha a galambnak minél nagyobb a feje, de ez még kevés, az igazi szépséghez hozzátartozik a hosszú, vékony nyak, a karcsú, nyúlánk test, a hosszú lábak. A fajtának két nagy csoportja ismert. A fekete csőrűek közé tartozik a budai kék, a kék kovácsolt, a budapesti díszgólyás és a fekete. A világos csőrűek csoportja: fekete, fehér, vörös, sárga, májszínű, ezüst, szalagos kék, kovácsolt kék és a különböző fakó színűek.
A budapesti rövidcsőrűt nagyon nehéz tenyészteni. Rövid csőre miatt fiókáit nem képes felnevelni, ezért dajkagalambokat kell alkalmazni helyette. A tenyésztők a dajkák alá teszik a tojásokat, vagy pedig a néhány napos fiatalokat cserélik ki. Vannak olyan tenyésztők, akik papagájfiókák neveléséhez használt eleséggel, mesterségesen nevelik fel a galambfiókákat.
Azok a tenyésztők, akik sok fiatal galamb közül szeretnének válogatni, számoljanak vele, hogy egy szülőpártól évente csak három-négy fiatalt lehet felnevelni. Azoknak ajánlom a fajta tenyésztését, akikben kellő kitartás és türelem van, és tudnak örülni a kisszámú, de különösen szép szaporulatnak. Eredményes tenyésztésük igazi mestermunka, a tenyésztői tudás próbaköve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek